Muzika
35

Prema Kruševu krenuo maraton u sjećanje na Tošeta Proeskog

Klix.ba
(Foto: HIT Records)
Sa stadiona NK Sloga jutros u 6:20 sati krenuo je maraton od Nove Gradiške do Kruševa u spomen na Tošeta Proeskog.

Osam godina je prošlo od pogibije makedonskog slavuja, a i ove godine u organizaciji Grada Nove Gradiške, Turističke zajednice Grada Nove Gradiške, te u saradnji s Rukometnim veteranima Nove Gradiške održava se osmi po redu maraton "In memoriam Toše Proeski 2015."

Jučer u 18:30 sati ispred spomenika Proeskom kod dvorane Elektrotehničke i ekonomske škole položeni su vijenci i zapaljene svijeće, saopćeno je.

Današnji maraton počeo je u prisustvu predsjednice Fan cluba Toše Proeskog Stele Prislan, direktorice Turističke zajednice Grada Nove Gradiške Dinke Matijević, te predsjednika Udruge rukometnih veterana Gorana Matijevića.

Prisjećajući se Tošeta Proeskog Stela Prislan je rekla je: "Jutros smo iz hladne Nove Gradiške ispratili maratonce na put prema Kruševu. Ove godine tradicionalno je u Novu Gradišku došla grupa mladih makedonskih sportista kako bi svojim sudjelovanjem u maratonu odala počast Proeskom. Jučer su u 18:30 sati na spomen obilježju ispred Elektrotehničke i ekonomske škole položili svoj vijenac, a danas krenuli put Makedonije, put Kruševa".

Maraton od Nove Gradiške do Kruševa dug je 900 km, a dolazak maratonaca na posljednje počivalište Toše Proeskog, na Gumenj očekuje se nakon 80 sati trčanja, tačnije u petak 16.10.2015. u 12 sati.

U četvrtak na glavnom trgu u Skopju u 18 sati maratoncima se priprema veliki doček.

Na godišnjicu Tošetove smrti, u petak 16.10. kada će maratonci stići u Kruševo, u Zagrebu će od 17 do 18 sati biti otvorena crkva na Rokovom perivoju za sve one koji se na svoj način žele prisjetiti Proeskog, a uspomenu na njegov lik i djelo i dalje nakon osam godina čuvaju, saopćeno je iz Hit Recordsa.