Red Bull Music Academy
0

FOTO+VIDEO / Preko Sarajeva do Tokija

Sarajevo-x.com
Proteklog vikenda u amfiteatru Doma mladih u Sarajevu održan je šesti po redu Red Bull Music Academy Workshop, koji je omogućio domaćim muzičarima da osjete kako izgleda jedan dan na Red Bull Music Academy.

U prvom dijelu workshopa Nenad Kovačević DJ Audio InFunktion, jedan od bh. predstavnika na akademiji 2006. godine u Melbourneu i organizator Red Bull Music Academy Workshopa u Sarajevu, prisutne je upoznao sa detaljima vezanim za akademiju i aplikacioni proces. Drugi i treći dio workshopa bili su posvećeni specijalnom gostu - DJ Zincu.

Svake godine na workshopu prisustvuju gosti vrijedni poštovanja kao što su proteklih godina bili: Sikter, Florian Keller, Dado Džihan, Damir Imamović, Frenkie, Dubioza Kolektiv. Ove godine gost/predavač bio je jedan od najznačajnijih britanskih artista - DJ Zinc. Nakon upoznavanja sa detaljima vezanim za Akademiju, svi prisutni imali su priliku poslušati zanimljivu priču ovog poznatog DJ-a i priznatog producenta.

S učesnicima workshopa podijelio je svoja muzička iskustva. Govorio je o tome kako je izgledao njegov muzički put: počeci, prva izdanja, izdavaštvo, saradnje, kreiranje scene, rad na radiju. Kad je Zinc počinjao nije bilo interneta i tehnologije koja danas muzičarima omogućava puno lakši i brži rad. Morao je čekati po šest sedmica rezervaciju u jednom od studija kako bi kompletirao materijal koji je pripremio i za to je imao samo sat vremena. Zinc je jedan od svjedoka nastajanja muzičkog pravca jungle, koji je nastao u sudaru breakbeata, teških bass linija i sampleova, a koji su definirali jednu čitavu generaciju UK clubbinga. Producirao je neke od najvećih, antologijskih hitova te scene, kao sto su “Super sharp shooter” ili remix za Fugees i njihovu stvar “Ready or not” .

Na kraju svi koji žive muziku pozvani su da se prijave na Red Bull Music Akademy, da budu dio dvanaestogodišnje tradicije, otputuju u Tokio i dožive nevjerovatno muzičko iskustvo. Dvije sedmice snimanja, radionica, predavanja vrhunskih muzičara i nezaboravni noćni nastupi... Za sve muzičare koji budu pozvani u Tokio svi troškovi puta i smještaja će biti pokriveni. Jedini preduslov je želja.

Prijavni formular i više informacija na www.redbullmusicacademy.com.