Festival Exit
0

Poznati svi bendovi Explosiva

Sarajevo-x.com
"Ekstremna bina za ekstremne ljude" Exit festivala potvrdila je svoj konačni program za Exit 2011. Tokom četiri dana Eksploziv će predstaviti značajne bendove metal, hardcore i punk scene, predvođene headlinerima poput njemačkog Kreatora, ruskog pagan metal benda Arkone, australijskog metalcore sastava, Parkway Drive i britanskih pankera, Anti Nowhere League i Discharge, kojim će se pridružiti još pregršt relevantnih bendova iz cijelog svijeta. Prvi put u historiji Explosive bina ugostit će ni manje ni više nego jednog DJ-a.

Programski menadžeri bina, Milan Rakić i Aleksandar Todorović, potvrđuju širinu programske ponude: “Imamo line-up u kojem su zastupljeni svi pravci undergraund muzike, od punka do hardcorea i metala, ali i izvođače koji na izuzetno zanimljiv i dobar način spajaju sva tri pravca. Explosive stage je svakako jedna od najposjećenijih bina na Exit festivalu, a mi volimo da kažemo da smo mi na Explosive bini kao jedna velika familija!"

Festival će otvoriti nastupi rumunskog black metal benda, Negura Bunget, kao i italijanskog ekstremnog metala, Mechanical God Creation. Iz Bugarske im se pridružuju hardcore i metalcore sastavi Last Hope i Vendetta, poznati po tome što ih muzički časopisi prepoznaju kao najuticajnije bendove iz svojih žanrova u jugoistočnoj Evropi.

Father iz Rijeke predstavit će hrvatsku metal scenu, a domaću hardcore, metal i punk podršku pružit će All Except One, Downstroy i Shoplifters.

Petak na Explosivu bit će više nego uzbudljiv jer to veče nastupaju dva headlinera, Arkona i Parkway Drive. Stimulans stižu iz Splita i sviraju splet heavy metal pravaca udruženih u jedan snažan i direktan heavypaket. Da je Mađarska zemlja “metalaca” dokazat će gotic metal sastav Nevergreen, koji je, nakon blizu dvije decenije "žarenja i paljenja" u Mađarskoj i ostalim zemljama Zapadne Evrope, dobio status kultnog sastava. Veterani austrijske industrial dark scene, The On/Off Corporation, priredit će audiovizuelnu predstavu i predstaviti old school šmek industrial zvuka sa početka 90-ih godina. Iz Srbije dolaze sastavi već dobro poznati našoj publici, All The Arms We Need i Reflections Of Internal Rain, ali i debitanti Dark Dawn i Darkshines.

Subota je dan za punk velikane, i to ni manje ni više nego britanske bendove Discharge i Anti Nowhere League. Uvod za njih će najbolje pružiti melodični hardcore pank sastav iz Hrvatske, Debeli precjednik. Da se metalci u subotu ne osjete zapostavljenim pobrinut će se Hard Faced iz Makedonije, jedan od najbrutalnijih i najmoćnijih metalcore bendova sa prostora Balkana, kao i bosanski Tanker. Tona i Conviction iz Novog Sada, a Path of Decay i Tea Break iz Beograda predstaviće mješavinu punk, metal i rock stilova, dovoljnih da učine subotu naveče na Explosivu nezaboravnom.

Konačno, u nedelju ćemo dočekati najznačajniji evropski trash metal bend, nemački Kreator. Iz Francuske dolazi sastav Onesta, koji sa svojom verzijom njujorškog hardcorea definitivno spada u sam vrh te scene u Evropi. Pjevač benda Bogdan, koji je porijeklom iz Srbije, je obećao nastup koji će Srbija i Exit zasigurno dugo pamtiti.

Češki Edain predstavit će se fanovima odličnom kombinacijom stare trash metal škole prožete novim progresivnijim death metal uticajima. Iz Mađarske nam stižu Bornholm, jedan od najpopularnijih black metal bendova ondašnje scene, a iz Slovenije Aperion, koji spremaju odličan performans u kome će na bini pored standardne heavy postavke sa gitarama, bubnjem i vokalima, bend u sve to uključiti flaute, violine i violončela. Domaće predstavnike na Explosive stageu posljednjeg dana Exita činit će sastavi Inquisitia, Impurita, Rapid Force i Kozeljnik.

Posebno zanimljiva vijest je da će specijalno za otvaranje i zatvaranje bine Explosive predstaviti jednog od najaktivnijih DJ-eva iz Austrije. Svi oni koji su mislili da su DJ-evi rezervisani samo za elektronsku muziku očigledno su se grdno prevarili. Dj Scrag! je aktivan na sceni od kraja 80-ih godina i svojevrsni je guru austrijske dark, industrial i eksperimental scene. Specijalizovan je za odlične DJ setove namenjene ekstremnoj underground publici, a na Explosive bini će prirediti svoja dva unikatna performansa u kojima će nas provesti kroz različite muzičke stilove.

Sve u svemu, fanovi koji su željni raznolike i pre svega kvalitetne heavy zabave i provoda mogu već polako da se spremaju za Explosive 2011 jer ih očekuje pregršt odličnih nastupa. Baš kao što je prošle godine izjavio frontmen benda Exploited, Wattie Buchan poslije nastupa na Exitu: "Čovječe, ovo je nevjerovatno veliki mejnstrim festival… Previše je ljudi za jednu matoru pankersku barabu, ali Explosive – to je više kao dom, kao kuća. Teško mi je da odem odavde…”