Muzika
17

Poznati datumi i mjesta održavanja svirki za 13. Mostar Blues & Rock Festival

Klix.ba
Poznati su datumi i mjesta održavanja trinaestog međunarodnog Mostar Blues & Rock Festivala. Nedoumice oko lokacije na kojoj će se Festival održati su riješene.
S obzirom da uskoro počinje adaptacija Sportskog centra "Kantarevac", za koji će novim izgledom i infrastrukturom ponovo biti centralni gradski koncertni prostor, direkcija MBRF-a je odlučila festivalske programe organizovati u atriju Muzičkog centra Pavarotti i na otvorenoj sceni OKC "Abrašević", te je tako i koncipirala programe.

S obzirom na produkciju koju Festival koristi sigurni smo da ćemo ponovo priuštiti odličan ugođaj za sve prisutne.

Ispred ovogodišnjeg naziva Festivala je broj 13, broj kojega poklonici blues i rock kulture smatraju sretnim, pa se nadamo da će upravo ova festivalska edicija pružiti iskreno i kvalitetno blues/rock muziciranje.

U programima ovogodišnjeg Mostar Blues & Rock Festivala će se predstaviti devet grupa koje preferiraju, kako tradicionalni, tako i moderni pristup blues i rock muzici.

MC Pavarotti, 16.7. Već prvu festivalsku večer, nakon nastupa Rock School Blues Band, predstavnika mostarske Rock škole, sa kojom MBRF ima višegodišnju saradnju u predstavljanju mladih grupa i autora, slijedi prava blues poslastica, koncert grupe Nine Below Zero. Ovaj londonski blues/rock band je nastao 1977. godine, do sada su objavili čak 21 album, na turnejama su nastupali sa The Kinks i The Who, a u grupi je duži period proveo i Gary McAvoy, basist Rory Gallaghera. Mike Zito je američki gitarist, pjevač, tekstopisac i producent. Nakon niza albuma i rada na filmskoj muzici, sa svojom novom grupom The Wheel objavljuje album "Greyhound", sa kojega će numera "Roll On" biti korištena u kultnoj seriji Sons of Anarchy. Njihovo muziciranje izvrsno dočarava sjetu američkog juga, čemu itekako doprinosi saksofonist Jimmy Carpenter. Za album "Gone To Texas", grupa Mike Zito and The Wheel je prošle godine nominovana za nagradu rock-blues album godine.

OKC "Abrašević", 17.7. Jolly Jumper and Big Moe je blues duo iz Norveške, a predstavljaju se akustičnim verzijama autorskih pjesama i covera. Delta Blues Gang je grupa iz Pule, imaju već tri albuma pa se predstavljaju svojim uradcima, nastupali su na petom European Blues Challengeu, a koncerte su održavali i u Americi. Blues Company je grupa nastala 1976. godine u Osnabrücku (Njemačka), snimili su 20 albuma, praktično su neprekidno koncertno aktivni, a kritičari su za njih jednostavno napisali: „This band is hot!“.

OKC "Abrašević", 18.7. Posljednju festivalsku večer otvara beogradski Night Train Blues Band. Na mostarski blues/rock festival su pozvani nakon izvrsnog nastupa na Beer Festu, a u svojim aranžmanima jako spretno koriste usnu harmoniku.Nakon njih koncert će održati Gruhak, dubrovački sastav koji postoji dosta dugo i koji je pravi dokaz da se i na ovim prostorima može živjeti od rock i blues muzike. Karakteristika ove grupe je maestralno izvođenje najvećih blues/rock klasika. 13-i Mostar Blues & Rock Festival će svojim koncertom zatvoriti francuski sastav Big Dez, grupa koja osim usne harmike koristi i brass sekciju, a sigurno je da će svojim verzijama funky bluesa rasplesati sve prisutne. Program:

MC Pavarotti, 16.07.'15 – 21h

Rock School Blues Band (BiH) Nine Below Zero (GB) Mike Zito and The Wheel (USA)

OKC "Abrašević", 17.07.'15– 21h Jolly Jumper and Big Moe (NOR) Delta Blues Gang (CRO) Blues Company (GER)

OKC "Abrašević", 18.07.'15– 21h Night Train Blues Band (SRB)

Gruhak (CRO) Big Dez (FR)

S obzirom da je na ovogodišnjem Mostar Blues & Rock Festivalu sve vezano za broj 13, tako će i cijena dnevne ulaznice u pretprodaji iznositi 13 KM, a na ulazu 15 KM. Cijena festivalske ulaznice je 35 KM, a uskoro slijede informacije o prodajnim mjestima i svim drugim detaljima vezanim za programe MBRF-a.