Muzika
0

Poznata imena muzičke scene u Beču

Sarajevo-x.com
Mando Diao
Mando Diao
Kada je u pitanju muzička scena, u glavnom gradu Austrije 2008. godina odmah počinje poznatim imenima iz svijeta pop-rok-muzike. Miljenik žute štampe, Britanac Pete Doherty će sa svojim bendom Babyshambles 27. januara nastupiti u koncertnoj dvorani "Arena“.

Četiri dana kasnije, 31. januara Smashing Pumpknis se, nakon pet godina pauze, nastupom u Gradskoj dvorani Beča vraćaju na muzičku scenu.

Nekada najveći pogon za proizvodnju gasnih instalacija Evrope "Gasometer“, danas je pretvoren u stambeni i šoping-centar sa kinom i impresivnom dvoranom, gdje će u februaru gostovati četiri zvijezde iz svijeta muzike: Chris Rea 17.02., Korn 20.02., Queens of the Stone Age 21. te britanski rok-bend The Cure 23. februara.

Sredinom februara, tačnije 22. 02., Gradsku dvoranu će popuniti famozni Neil Young, dok se krajem februara na istoj lokaciji organizuje svirka švedske grupe Mando Diao. Mart i april stoje u znaku njemačkih bendova Medsen i Einstürzende Bauten, dok maj donosi još dvije svjetske zvijezde na bečku muzičku scenu: 13. maja u Gradskoj dvorani najavljen je nastup Marka Knopflersa, jednog od najboljih virtuoza na e-gitari, a već dan kasnije dvoranu će sigurno do zadnjeg mjesta popuniti muzika zanosna Kylie Minogue.

Kraj juna je rezervisan za Eltona Johna, koji će nastupiti dan pred finale Evropskog prvenstva, dok će početak jula obilježiti koncert kanadske pop-dive Celine Dion.

Godinu, bogatu značajnih muzičkih dešavanja u austrijskoj prijestolnici, zaokruzit će nastup poznatog njemačkog rok-benda Die Toten Hosen, koji će se održati 12. decembra.