Muzika
0

Potvrđeno da je Sarajevo na mapi oproštajne turneje Luciana Pavarottija

FENA
Najpoznatiji i vodeći svjetski tenor Luciano Pavarotti u okviru svoje oproštajne turneje posjetiće i glavni grad BiH, gdje će u sportskoj dvorani Zetra 8. aprila održati veliki koncert.

Ovom turnejom Pavarotti će zatvoriti vrata 40 godina duge i iznimno bogate operne karijere. Na sarajevskom koncertu sa njim će nastupiti poznata italijanska sopranistica Carmela Remiglio.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić kazao je na današnjoj prvoj najavnoj press konferenciji kako je riječ o gostovanju vrhunskog umjetnika koji je puno učinio za BiH i Sarajevo, prenoseći svijetu glas o tragičnim ratnim dešavanjima.

Direktor Histria Feastivala, jednog od organizatora koncerta, Bashkim Shehu potvrdio je da će Sarajevo najvjerovatnije biti jedini grad u regiji koji će ugostiti velikog pjevača u okviru njegove turneje, iako se još uvijek vode pregovori za Prištinu.

On je istaknuo kako je planirano da Pavarotti nastupi sa Sarajevskom filharmonijom, uz određeno pojačanje. Luciano je jako vezan za Sarajevo i BiH, on ima dodatne motive za ovaj koncert, prvenstveno zbog Muzičkog centra u Mostaru koji nosi njegovo ime, kazao je.

Direktor e.Laba d.o.o., organizatora koncerta za Sarajevo, Elvir Čelebičić poručio je da će se raditi na tome da koncert bude perfektno organizovan te da Pavarotti dobije sve ono što je i zaslužio od BiH i njenih građana.

"Oproštaj ima pomalo gorak okus kraja, vječne odvojenosti, a znam u srcu da ću teško naći snage da okončam ovo poglavlje svog života, stvarno ga zatvoriti zauvijek. Imam priliku ponovo pjevati u dvoranama koje u meni bude drage uspomene i situacije koje su na mene imale veliki uticaj i profesionalno i privatno. Svaka bina budi emocije, mješavinu lica prijatelja i kolega, numera i kostima, dirigenata i muzičara i nova poznanstva. Svaki grad je trajni kamen na putu moga života koji nikada ne mogu zanemariti", zapisao je Luciano Pavarotti u svom "oproštajnom" pismu.

Svi detalji koncerta, program te pojedinosti koje se odnose na ulaznice bit će saopšteni na jednoj od narednih konferencija za medije. Pokrovitelj koncerta je Kanton Sarajevo, a supokrovitelji Vijeće ministara BiH i Fedralno ministarstvo kulture i sporta.

Pavarotti je rođen u Modeni. Njegovi prvi operni uspjesi došli su 1961. kada je osvojio Međunarodno takmičenje, a iste godine se prvi put pojavio na sceni. Prvi nastup u SAD-u imao je 1965. u Miamiju, gdje postaje iznimno cijenjen zbog karakterističnog glasa i njegove velike osobenosti. Broj umjetnika sa kojima je radio i broj scena na kojima je nastupao skoro je neprocjenjiv. Turneje su ga vodile u sve zemlje Evrope, Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, kao i Daleki istok, Australiju, Srednji Istok te Južnu Afriku.