Muzika
7

Posthumni uspjeh: David Bowie prvi put uzeo vodeće mjesto na američkim top listama

FENA
David Bowie je zauzeo vrh američkih top lista s albumom "Blackstar", objavljenom dva dana prije njegove smrti 10. januara.

Album je prodat u 181.000 primjeraka, pomjerajući s vrha top lista album "25" britanske pjevačice Adele.

Njegov najviše rangirani album na američkim top listama bio je "Next Day", kjoji se našao na drugom mjestu u 2013. godini.

Devetnaest njegovih albuma bilo je na britanskim top listama u prošloj sedmici nakon što su obožavatelji razgrabili njegove klasične hitove, prenosi BBC.

"Blackstar" je prvi posthumni album koji se našao na vrhu američkih top listi otkako je soundtrack Michaela Jacksona "This Is It" bio na vrhu u novembru 2009.

Još devet Bowiejevih albuma bilo je na Bilboardoivoj listi od 200 najboljih albuma u ovoj sedmici, dok je "Best of Bowie" bio na četvrtom mjestu a "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars" na broju 21.

Njegov prvi hit na američkim top listama singlova bio je "Changes" u 1972. godini. On nije zabilježio veliki uspjeh, domogavši se tek 66 mjesta u toj godini.

Pjesma se, ipak, vratila na top liste u 1974. godini, nakon Bowiejevog prodora na američkoj muzičkoj sceni s hitom "Space Oddity" koji se našao na broju 15.

Njegov najprodavaniji singl u SAD-u bio je "Let's Dance", koji se našao na vrhu top liste u 1983. On je također imao sedam albuma među deset vodećih na američkim top listama, prenosi BBC.