"Razbolje se lijepa Hajrija"
62

Poslušajte novi singl novog benda Damira Imamovića

Piše: A. Dž.
Foto: Amer Kapetanović
Foto: Amer Kapetanović
"Razbolje se lijepa Hajrija" naziv je novog singla novog benda proslavljenog izvođača sevdalinki Damira Imamovića. Sevdah Takht, bend koji, uz Imamovića, čine basista Ivan Mihajlović i perkusionista Nenad Kovačić, publici će se premijerno predstaviti 26. maja u beogradskom Domu omladine na zatvaranju tradicionalnih Dana Sarajeva u Beogradu.

Nakon uspješnog solo projekta i Damir Imamović trija, Imamović pravi značajan iskorak s novim bendom.

"Od kada sam počeo svirati profesionalno, tamo negdje od 2005., i prvi put solo nadogradio triom, osjetio sam koliko je važan kolektivni rad u umjetnosti, pogotovo kada je u pitanju tradicionalna muzika koja ima dugu i plodnu historiju koja nam je svima škola. To ne znači da i u solu ja ne istražujem i ne pomjeram neke stvari, ali s bendom je stvar puno nepredvidivija, i za nas i za publiku. I Ivan i Nenad, pored toga što su izvrsni i iskusni muzičari, imaju i neobičan pogled na sevdah i na muziku Balkana uopće. To je neobično važno", kaže Imamović u razgovoru za Klix.ba

Smatra da će se rad sa novim bendom znatno razlikovati od onoga što je do sada radio.

"Bend čini neobična ritam sekcija koju mi, što je još čudnije, neobično koristimo. Dugo sam bježao od te ritmične priče, jer nisam znao kako da se bavim ritmovima, a da ne zvuče banalno, kafanski. Mislim da sam sada sa Ivanom i Nenadom pronašao neke puteve i jedva čekam da ih predstavimo publici", kaže on.

"Takht" je nekada bilo ime za male, kamerne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu muziku cijelog podneblja. Naziv je perzijskog porijekla i označava pozornicu, ili “postolje, “dasku” i “tron”. U našem jeziku naziv je sačuvan u idiomatici, npr. “tahta” je daska, “tahtali” znači ravno, što nas direktno asocira na jedno od najvažnijih muzičkih izvorišta sevdaha: na tzv. ravnu ili poravnu pjesmu.

Nenad Kovačić je perkusionista i istraživač ritma, s višegodišnjim iskustvom u bavljenju balkanskim ritmovima. U Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živućih majstora zapadnoafričke muzike. Radio je i dosta muzike za pozorište i film. Svira u bendovima Afion, Antenat i Naš mali Afro Bend.

Ivan Mihajlović je jedan od najinteresantnijih mladih bassista i autora na beogradskoj muzičkoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson i Plava kuća. Nekoliko godina se usavršavao u SAD-u. Također je autor muzike za filmove i pozorišne predstave.

Sarajevska koncertna premijera benda Sevdah Takht bit će održana u BKC-u, u četvrtak 7. juna. Njihovim nastupom bit će zatvoren drugi po redu Sarajevo Sevdah Festival.