Muzika
11

Popularni muzički sastav '90-ih: Gdje su danas članice grupe Sugababes?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Popularni engleski trio Sugababes žario je muzičkim nebom krajem '90-ih godina, a osnovale su ga Keisha Buchanan, Mutya Buena i Siobhán Donaghy. Grupi su se poslije pridružile Heidi Range, Amelle Berrabah i Jade Ewen.

Sastav Sugababes je objavio 27 singlova, od kojih je šest dospjelo do broja jedan u Velikoj Britaniji, a 24 ih je dospjelo u top 20. Sa 18 od 27 singlova koji su dospjeli u top 10, sastav je proglašen najuspješnijim ženskim sastavom 21. stoljeća. Njihova karijera trajala više od 13 godina s četiri različite inkarnacije. Godine 2011. grupa je ostala bez originalnih članica.

Siobhan Donaghy

Crvenokosa Sugababesica prva je napustila grupu davne 2001. godine. Postoji priča kako je Donaghy napustila grubu pobjegavši kroz prozor wc-a za vrijeme press konferencije, ali je ona negirala te navode. Poslije je otkriveno da zapravo pati od kliničke depresije, a trenutno je okupirana muzičkim solo projektima.

Mutya Buena

Mutya Buena je druga članica originalne postavke koja je napustila grupu, u decembru 2005. godine. Također je počela solo muzičku karijeru, a njen debitantski album "Real Girl", svrstao ju je u top deset u Velikoj Britaniji, ali iz nekog razloga nije htjela objaviti drugi album. Umjesto toga počela je obuku za dječijeg psihologa. Također je bila učesnica reality show programa "Big brother" 2009. godine.

Keisha Buchanan

Keisha Buchanan iz Londona najduže je bila u grupi Sugababe iz prve postavke. Grupu je napustila 2009. godine. Ubrzo je snimila svoj prvi samostalni muzički album, ali njen rad nikada nije urodio plodom.

Heidi Range

Pjevačica Heidi Range grupi se pridružila 2001. godine, zamijenivši tada Siobhán Donaghy. Ona je uživala najveću pažnju od svih djevojaka sa svojih sedam studijskih albuma. Heidi se međutim ubrzo preselila na plesno takmičenje "Dancing On Ice".

Amelle Berrabah

Amelle se Sugababesicama pridružila 2005. godine nakon što ju je pozvala Mutya Buena. Prvi singl koji je izbacila bio je "Red Dress". Nakon "propasti" grupe, 2011. godine, Amelle se predala radu na solo albumu. Sarađivala je s mnogim DJ-evima i reperima, a 2014. je objavila singl "Summertime". Njena muzička karijera, međutim, nije ostala upamćena.

[VIDEO]https//www.youtube.com/watch?v=1nrC9_32crE[/VIDEO]

Jade Ewen

Jade Ewen pridružila se grupi nakon što je Keisha Buchanan senzacionalno otpuštena iz grupe. Njen nastup u grupi ostao je upamćen nakon što se Velika Britanija takmičila za pjesmu Eurovizije 2009. godine. Ni njena muzička karijera, uprkos ovom historijskom rezultatu, nažalost nije uspjela.