Srebrenica, grad ili muzej?
0

Pomjerena lokacija Silvertown Shine festivala

Sarajevo-x.com
Festival Silvertown Shine ove godine održat će se na Soloćuši, nadomak Srebrenice. Organizatorima je zabranjeno da svirke organizuju na igralištu ispred škole u Srebrenici ili na Gradskom stadionu, gdje su ranije održavane.

Prije više od devet godina na igralištu ispred Srednjoškolskog centra Srebrenica održan je prvi muzički Festival Silvertown Shine. Taj događaj je zapamćen kao jedan od prvih zabavnih događaja u Srebrenici, na kojem se prvi put poslije rata, bez i najmanjeg incidenta, okupilo 2.000 ljudi.

Došli su gosti iz Sarajeva, Tuzle, Banje Luke, Beograda, Zagreba... Poruka koja je to veče iz Srebrenice otišla u svijet bila je puna mira, ljubavi i muzike.

Na igralištu su svirke održavane svake godine do 2009. Određene strukture vlasti, kojima festival ugrožava viziju Srebrenice kao grada - muzeja, zabranile su održavanje koncerata na igralištu, te su organizatori bili primorani da cijeli događaj izmjeste iz centra grada u predgrađe, na Gradski fudbalski stadion, naveli su u saopćenju organizatori muzičkog događaja u Srebrenici.

To je bio vrlo jak udarac za Festival, koji je od te godine nastavio da se dešava, ali smanjenim intezitetom.

Nakon samo dva održana Festivala na Gradskom stadionu, predstavnici SilverDown Shine projekta, odnosno fudbalskog kluba Guber, su zabranili održavanje koncerta i na toj lokaciji, saopćili su organizatori ovogodišnjeg festivala.

Ipak, festivalski program će biti održan na Soloćuši. Koncertni dio festivala traje dva dan, 12. i 13. augusta, uz velik broj kvalitetnih muzičara i uz dobru zabavu.

Više informacija o festivalu možete dobiti ovdje.