Muzika
0

Polaroid Trip mini koncertom promovirao svoj prvi album i singl

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Polaroid Trip je u Coloseum Clubu promovisao svoj prvi album "Cestama" te pretpremijerno prikazao i svoj prvi singl "Ponekad", a odsvirali su i mini koncert.

"Album je rezultat našeg trogodišnjeg rada i pobjede na Jaeger Music Nightu. Pjesme su, uglavnom, nastale u posljednjih dvije godine, osim tri pjesme koje su nešto malo starije i s kojima smo nastupali na festivalu. Na albumu se nalazi devet pjesama, a može se besplatno preuzeti na našoj web-stranici Polaroidtrip.ba. CD svi zainteresovani mogu kupiti u Tropikovim prodajnim centrima", rekao nam je Ivan Vidović, basista i većinski autor pjesama.

Album je sniman u studiju Dubioza kolektiva, mastering je radio Brano, a produkciju je bend radio zajedno sa Draganom Jakubovićem. Izdavač je Fondacija Ekipa. Bend se odmah u početku snimanja odlučio za devet pjesama, od kojih su neke, kako kažu, dorađivali u posljednjem trenu. Ostale pjesme su ostale samo u vidu ideja.

Album su nazvali "Cestama", a neobični omot djelo je dizajnerice Tatjane Kovačević-Vidović.

"Ceste su pojam koji se slučajno pojavljuje u nekoliko pjesama, a sve pjesme su o nekoj prolaznosti i pređenom putu. Dosta tekstova nastalo je u samoj vožnji. Razmišljali smo o dva naziva – 'Cestama' ili 'Napokon', budući da smo ga snimali dvije godine", objasnio je Vidović.

Gitarista Sead Fadilpašić objasnio je kako se bend isprva zvao Johnny Gomez, a iz želje za sviranjem izvan BiH i u nekom drugom govornom području, odlučili su se za jezički univerzalno ime Polaroid Trip, koje ima isto značenje na gotovo svakom jeziku. Ime je također i igra riječi, simbolike instant fotografije (polaroid) i putovanja (trip).

Što se žanrovskog određenja benda tiče, drugi gitarista, Branislav Kašćel, objašnjava kako na albumu ima različitih utjecaja, poput grungea, metala i alternativnog rocka, ali da su svaka nota i svaka riječ ipak njihov proizvod.

Bend je ovom prilikom pretpremijerno prikazao i svoj prvi spot, koji je urađen kao crno-bijela animacija.

"Dugo smo razmišljali šta da izbacimo kao singl i na kraju smo se odlučili za pjesmu 'Ponekad', koja je i naša najstarija pjesma. Za naredne singlove ćemo već odrediti druge kriterije", rekao nam je Vidović.

Nakon prikazivanja spota, bend je održao i mini koncert te odsvirao pet pjesama sa svog prvog albuma.

Podsjetimo, nakon nekoliko rekreativnih i neobaveznih proba te gomile neizbrušenih ideja, dionica i "vožnji" - ekipa sačinjena od trojice ljubitelja muzike je u maju 2010. godine odlučila formalno osnovati bend, koji će svoju energiju fokusirati na autorske pjesme. Ubrzo počinju snimanje prvih pjesama, a krajem 2011. godine osvojili su i prvo mjesto na Jaegermusic Nights festivalu, te su kao nagradu dobili snimanje albuma u Skirlibaba studiju, pod izdavaštvom Ekipe.

Težnja benda je stvarati pjesme sa specifičnim balansom melodije, osjećaja i energije, umotanih u moderni zvuk i ritam. Iako se utjecaj evropskih, američkih i australskih bendova ne može negirati, Polaroid Trip ne želi zanemariti ni ostavštinu naslijeđenu od ex-Yu pop-rock bendova.

U početku je bend djelovao kao trio koji su činili Damir Zirojević, Branislav Kašćel i Ivan Vidović, a uskoro su im se pridružili i Sead Fadilpašić, kao pojačanje na gitari, te Ivan Križanac za mikrofonom. Početkom ove godine, pridružio im se i Sandro Zjajo za bubnjevima.