Muzika iz filma "Čuvari noći"
0

Pogledajte spot za pjesmu "Minute" grupe Letu Štuke

Sarajevo-x.com
Danas je na YouTubeu objavljen spot za pjesmu "Minute" sarajevske grupe Letu Štuke. Radi se o muzici iz filma "Čuvari noći" scenariste i reditelja Namika Kabila, čija je bosanskohercegovačka premijera zakazana za 22. januar u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Dugometražni rediteljski prvijenac Namika Kabila "Čuvari noći" svjetsku premijeru je doživio na internacionalnom filmskom festivalu u Veneciji. "Čuvari noći" je film koji govori o telepatskim vezama među ljudima, o daljinskoj komunikaciji između Mahira, noćnog čuvara u salonu namještaja i njegove supruge Žeraldine. Film prati Mahira u toku jedne noći, dok dijeli trenutke tišine i zamišljenosti s Brizlom, čuvarom u susjednom salonu sanitarija.

Film "Čuvari noći" je film o tome kako nevidljive kopče postaju vidljive. Ta vidljivost nevidljivog trenutak je u kojem se film raspetljava, ali telepatske veze ostaju i onda kada ih postanemo svjesni, čime njihova misterioznost ne jenjava. Naprotiv.

Namik Kabil rođen je u Tuzli 1968. godine. Završio je studij filma na Santa Monica Collegu i Los Angelesu City Collegu u Los Angelesu, u SAD-u. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarist i filmski reditelj.

Napisao je nekoliko scenarija za TV projekte, te za igrani filma "Kod amidže Idriza", reditelja Pjera Žalice. Njegov dokumentarni film "Informativni razgovori" dobitnik je nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji dukumentarni film Sarajevo film festivala 2007. godine. "Čuvari noći" je njegov prvi dugometražni igrani film.

SCCA/Pro.ba je nedavno uradila i spot za pjesmu iz filma “Minute” benda Letu Štuke, a ovo je samo uspješan nastavak autorske suradnje Dine Šarana i Namika Kabila koja se pokazala dobitnom kombinacijom u dokumentarnom filmu “Informativni razgovori”, gdje muziku potpisuje Dino Šaran.