Samo na portalu Klix.ba
94

PREMIJERA / Pogledajte spot za Kolortechinu, novi single benda Velahavle

Klix.ba
Sarajevski bend Velahavle danas promoviše novi album "What About Now", a na portalu Klix.ba možete pogledati premijeru spota za drugi single s novog albuma, pjesmu Kolortechina.

Nakon promocije, album će biti dostupan za besplatni download na web stranici www.velahavle.com.

Priča o bendu Velahavle započela je prije više od deset godina, kada se ekipa mladića iz iste ulice u sarajevskom naselju Ciglane sastala kako bi svirali zajedno. Njihove zajedničke svirke su u početku bile sesije učenja sviranja, da bi s vremenom, nakon raznih rotacija ljudi koji su učestvovali u ovim muzičkim sesijama, nastala ideja o formiranju benda.

Bend su osnovali Armin Hujić (gitara), Džanan Hujić (bubanj), Rizvan Mehmedbašić (klavijature) i Samir Hodović (vokal), a trenutnu postavu čine još i basista Edvin Kovačević, MC i DJ Damir Karišik i gitarista Nedim Ilijazović koji je zamijenio Armina Hujića, koji je nakon završetka drugog albuma otišao živjeti u Australiju. Od perioda osnivanja bend je nastupao na koncertima širom BiH i u Europi. Bend je izdao dva albuma – Reconnect (2005) i What About Now (2012).

Žanr benda Velahavle zapravo reflektira sve žanrove koje članovi benda i sami vole, i zato im je oduvijek bilo teško svrstati se u samo jednu žanrovsku kategoriju. Općenito se njihov repertoar može opisati kao fuzija trip-hopa i breaksa, a razvijali su se pod raznim utjecajima. U početku je to bio post punk, potom trip-hop s bristolskim utjecajem, a kasnije i drum'n'bass, dok u zadnje vrijeme postoje i primjese synth popa 80-tih godina kojeg svi članovi benda vole, ali je ovo prvi put da su ga uveli u svoj muzički stil. Veliki utjecaj na njihovo stvaralaštvo imao je Kemal Okan, producent njihovog prvog albuma i čovjek čiju su muziku privatno slušali, koji je također svojim učešćem u produkciji prvog albuma odredio budući pravac benda.

Muzika benda Velahavle je oduvijek bila bazirana na autorskom radu, te su od samog početka planirali snimanje samostalnog albuma. Iako kao mlad bend u startu nisu imali jasnu sliku o tome kako njihov prvi album treba zvučati, krenuli su raditi sa idejama i materijalima koje su formirali do tada.

Rad na prvom albumu Reconnect su obilježile dvije sretne okolnosti. Kemal Okan, već spomenuti producent njihovog albuma, gostovao je u Sarajevu 2003. godine, a do saradnje je došlo tako što je Samir Hodović, frontman benda, pokucao na vrata njegove hotelske sobe i dao mu demo snimke benda, sa željom da čuje njegovo mišljenje o materijalu. Međutim, Kemal Okan je bio impresioniran uratcima benda, te je na sebe preuzeo ulogu producenta kompletnog albuma. Također, tokom snimanja albuma su članovi benda upoznali bugarsku pjevačicu Ralitsu Kashovu, koja je potom gostovala na najavnom singleu sa albuma Reconnect, pjesmi Prituri se planinata, za koju je video spot u produkciji kompanije No Pork Production snimljen na Novom Zelandu.

Reconnect je izdat u novembru 2005. Sniman je u studijima Pavarotti Music Centar u Mostaru, X-tra-X i Arsla u Sarajevu, a produkcija je realizirana u studijima Studio 5 u Parizu u Francuskoj i Cryptic Audio u Glasgowu u Škotskoj, gdje je producent Kemal Okan finalizirao produkciju debi albuma koji sadrži osam pjesama. Doprinos produkciji Reconnecta je dao i bh. muzički producent Sloven Anzulović, jedan od članova Kontre, sarajevske ekipe d'n'b DJ-eva. Reconnect je izdala agencija Promotim Sarajevo u novembru 2005. godine.

Proces kreiranja njihovog drugog albuma započeo je krajem 2009, te je trajao tri godine. Producent Kemal Okan se prestao baviti muzikom iz privatnih razloga, ali je Velahavle našao izvrsnog producenta u samoj Bosni i Hercegovini – u pitanju je Billain, mladi sarajevski DJ i producent. Novi album, What About Now, izašao je u decembru 2012. godine, u izdanju njihovog samostalnog labela Outline. Snimljen je u sarajevskom studiju Signius, a sadrži osam novih pjesama koje su žanrovski unaprijeđene u odnosu na prethodni album. Najavni single bio je Inside Always Rains, koji je publici predstavljen u junu 2012. godine, a uporedo s izlaskom albuma je 28. decembra predstavljen i novi single Kolortechina.