Los Angeles
0

Počeo Grammy vikend u čast velike Barbre Streisand

FENA
Barbra Streisand (Foto: AP)
Barbra Streisand (Foto: AP)
U Los Angelesu u nedjelju će se održati 53. dodjela muzičkih nagrada Grammy. Svečanost će otvoriti pop-pjevačica Cristina Aguilera. S njom će na svečanosti nastupiti i pjevačica i glumica Jennifer Hudson. Dvije dive izvest će program u čast legende svjetske muzike Arethe Franklin.

Na 53. svečanosti prvi put će nastupiti Mick Jagger, kako bi odao počast legendi soul muzike Solomonu Burkeu, koji je preminuo prošle godine. Uživo će nastupiti i osmerostruka dobitnica Grammyja, 68-godišnja Barbra Streisand.

Nju su u petak navečer Stevie Wonder, Tony Bennett i trio "Glee" prigodnim programom proveli kroz skoro 50 godina dugu muzičku karijeru. Njima su se pridružili Faith Hill, Barry Manilow i Seal, čime je počeo Grammy vikend u čast Oskarom nagrađene pjevačice i glumice.

Streisand će u aprilu napuniti 69 godina, a u toku svoje karijere pokazala se i kao veliki filantrop. Ove godine nominovana je za najbolji tradicionalni pop album s ostvarenjem "Love Is the Answer". Na dodjeli Grammyja svoj će čekati i Justin Bieber, Rihanna, Katy Perry, Eminem i Lady Gaga, koja će tom prilikom prvi put uživo izvesti novi singl "Born This Way".

Najviše nominacija za Grammy, njih 10, ove je godine dobio američki reper Eminem. Njegov Recovery nominovan je za najbolji album, a za najbolju pjesmu godine u utrci s "Love the Way You Lie". Sa sedam nominacija slijedi ga pjevač s Havaja, Bruno Mars, koji je među ostalim u utrci za najbolju mušku vokalnu interpretaciju.

Slijede Jay-Z, Lady Antebellum i Lady Gaga sa po šest nominacija. Katy Perry se uz Lady Gagu, Arcade Fire i Lady Antebellum nada nagradi za najbolji album. Mladi Kanađanin Justin Bieber nominiran je za otkriće godine kao i britanska pjevačica Florence Welch (Florence + the Machine).

Grammy se dodjeljuje u više od stotinu kategorija.