Muzika
0

Pobjeda razmjenjivača muzike

Klix.ba
Sud u SAD-u je donio odluku da muzička industrija ipak ne može natjerati internet service providere da otkriju identitet osoba koje razmjenjuju muziku putem raznih P2P programa.

Stotine razmjenjivača muzičkih fajlova čeka da se suoči sa sudskim gonjenjem nakon što je njihov identitet otkrio njihov ISP.

Američki telekomski gigant Verizon, koji je do sada bio prisiljavan da obezbjedi imena i adrese downloadera, također je toplo dočekao odluku suda za žalbe.

Cary Sherman, predsjednik Recording Industry Association of America (RIAA), je rekao da će muzička industrija nastaviti sa borbom za svoja prava ispred umjetnika, tekstopisaca i mnogih koji su zaslužni za dostavljanje muzike javnosti.

Presuda tačnije ima značenje da će izdavačke kuće morati ubuduće pokrenuti tužbe protiv anonimnih prekršitelja i tek nakon toga se upustiti u proces otkrivanja njihovih imena, naravno na legalan način.

Ovo će naravno u velikoj mjeri povećati troškove i vrijeme potrebno da bi se ušlo u trag osobama koje ilegalno downloaduju muziku.

Smatra se da milioni Amerikanaca koriste mreže i programe za razmjenu fajlova, na šta je muzička industrija pokušala odgovoriti tako što su obezbjedili korisnicima downloadovanje muzike uz određenu novčanu naknadu.