Muzika
28

Planiraju koncert i u Sarajevu: YU grupa nakon 10 godina najavila novi album

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
"Crni leptir", "Čudna Šuma", "Mornar", "Pustinja", "Kome se raduješ" samo su neki od hitova koje je "YU grupa" za 45 godina postojanja ostavila publici u amanet. U narednih desetak dana za ljubitelje njihove muzike pripremili su izlazak novog, 12. studijskog albuma, koji je imenom nadživio državu čiju skraćenicu u imenu nosi.

Album “Evo stojim tu” će nakon 10 godina studijske pauze, kako kažu članovi ovog benda, poznati gitarski trojac Jelića: Žika, Dragi i Petar, doneti mnogo sveže energije i čistog rokenrola, rečeno je na konferenciji za novinare u Novom Sadu, javlja Anadolu Agency.„Teško je u današnje vreme naći izdavača, ali smo se dogovorili sa PGP RTS da budu naš izdavač i da novi album izađe do 2. aprila, odnosno do koncerta u Novom Sadu. Na albumu će se naći 11 kompozicija, od toga 10 potpuno novih. Među tekstopiscima su: Bora Đorđević, Nikola Čuturilo i Petar Jelić koji je uradio pesmu za naš prvi singl 'Panika'“, rekao je Žika Jelić, jedan od osnivača YU grupe.

Kako je rekao, za ljubitelje ploča planiraju da novi album izdaju na vinil izdanju kako bi kolekcionari objedinili sva izdanja YU grupe koja se mogu preslušati uz pomoć gramofonske igle.

Jučer je promovisan i drugi spot za pesmu "Ko" koju su muzički upakovali Jelići, a tekstualno Nikola Čuturilo – Čutura, a režiju potisuje Petar Vujanić i može se pregledati na Youtubeu, kao i prvi singl sa dolazećeg albuma.

Najmlađi član postave gitarsta Petar Jelić ističe da je sa stričevima Žikom i Dragim u YU grupi 23. godinu i da kako vrijeme odmiče funkcionišu sve bolje, što se odrazilo i na novom albumu.

"Nekad je to bila veća razlika u mišljenima, a sada poslije 45, odnosno 23 godine se mnogo, mnogo bolje razumijemo. Sljedećih 45 godina bit će mnogo lakše", našalio se Petar napominjući da su pjesme "legle" i svirački za koncerte, kao i studijski, tako da na predstojećim koncertima od kojih je prvi u Novom Sadu, publika može da očekuje i nove numere sa novog albuma.

Bend je oformljen 1970. godine. Rođendanski koncert održali su u Beogradu prošle godine, nastavljaju slavlje u Novom Sadu. Na pitanje kada će 45. grođendan grupe proslaviti sa fanovima u Bosni i Hercegovini, Dragi Jelić ističe da oni često posjećuju krajeve "preko Drine" i da planiraju veliki rođendanski koncert u prijestolnici Bosne i Hercegovine u ovoj godini.

"Dosta često gostujemo u Republici Srpskoj, a gostovali smo i u Mostaru. Ja mislim da će ove godine biti i to Sarajevo koje svi čekamo, ali još ne znamo kada. Prije jeseni ne možemo sigurno, jer smo 'bukirani' do tada", kazao je mlađi od braće Jelić.