Muzika
26

Pjevač grupe Led Zeppelin na suđenju izazvao smijeh: Ne mogu se sjetiti ničega

Klix.ba
Robert Plant (Foto: EPA)
Robert Plant (Foto: EPA)
Pjevač rock grupe Led Zeppelin Robert Plant rekao je na sudu prilikom saslušanja zbog navodnog plagijata pjesme "Stairway to Heaven" da ima slabo sjećanje na period kada je pjesma napisana.

On je rekao da se ne sjeća udruživanja s bendom Spirit, čiji članovi kažu da je grupa Led Zeppelin ukrala akorde iz pjesme "Stairway to Heaven" 1970. godine.

"Ne sjećam se nikakvog udruživanja ni s jednim bendom", rekao je Plant, izazivajući salve smijeha u sudnici.

Plant je u prepunoj sudnici rekao da su on i njegova supruga doživjeli saobraćajnu nesreću i da se ne sjeća večeri kada se navodno trebao sastati s članovima benda Spirit. Oni su ranije izjavili kako je jedan od njih pio pivo s Plantom nakon svirke u jednom klubu u kojem je grupa Led Zeppelin također nastupila 1970. godine.

Inače, muzički pečat britanske grupe Led Zeppelin, pjesma "Stairway to Heaven" smatra se jednom od najprepoznatljivijih pjesama u historiji rock muzike. Ovaj slučaj plagijata uslijedio je godinu dana nakon što su Robin Thicke i Pharrell Williams zbog plagiranja Marvin Gaye u njihovom hitu "Blurred Lines", odukom suda, morali isplatiti odštetu od 7,4 miliona dolara.

Američki sudija Gary Klausner izjavio je da će sud pokušati utvrditi suštinsku sličnost u prve dvije minute obje sporne pjesme, kako bi se utvrdilo da li su Plant i Page odgovorni za povredu autorskih prava.