Muzika
349

Pjeva, svira klavir i bavi se manekenstvom: Maja Buha snimila prvi singl

Piše: M. N.
Maja Buha je bh. muzičarka koja ima 16 godina, ali polako ide ka vrhu muzičke scene. Iza sebe ima brojne nastupe, a snimila je i prvi singl "Da li znaš". Maja je učenica srednje muzičke škole i bavi se manekenstvom.

"Otkako znam za sebe muzika je moja velika ljubav. Imala sam sreću da upoznam Đorđa Jovančića i počnem pohađati njegovu školu pjevanja, tako da mi je on pomogao da shvatim da je muzika moje opredjeljenje u životu", rekla je Maja u razgovoru za Klix.ba.

Osim što pjeva, ova talentovana tinejdžerka svira klavir. Ističe da nije teško svirati i pjevati istovremeno ako se dovoljno vježba, ali da više voli pjevanje.

"Još kao mala dok sam pjevala svojim ukućanima, sanjala sam da ću jednoga dana imati svoju pjesmu. Ovaj singl je upravo ostvarenje mojih snova. Imati svoj singl je velika stvar koja pred mene stavlja i veliku odgovornost koju ću nadam se opravdati, a ovaj projekat mi daje još više energije da radimo dobre stvari i dalje", kazala je.

Studenti i Basics u produkciji

Autor singla "Da li znaš" je Đorđe Jovančić, produkcija je rađena u "Basics" muzičkoj produkciji, a mix i mastering je rađen u Americi. Spot za pjesmu radila je mlada ekipa s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, u sklopu ispitne vježbe gdje kameru i montažu potpisuje Marko Jovančić, dok je producentica spota Nisrin Kršlak. Za stajling se pobrinula bh. dizajnerica Adela Hodžić, a za šminku Maja Koristović-Talović. Spot je sniman u Sarajevu te u prostorijama Muzičke akademije u Sarajevu.

"Maja je prije svega divna mlada osoba koja voli raditi, učiti i upijati znanje na svakom koraku. Iako je aktivna na muzičkom polju već nekoliko godina kroz aktivnosti Basics škole, ovaj singl je najava novih projekata i vjerujem da su upravo njena posebnost i nesvakidašnja energija, koje sam prepoznao još od prvog dana, siguran put ka zvijezdama", rekao je Đorđe, autor pjesme.

Snimila cover s Deenom

Do sada je sarađivala sa Fuadom Backovićem Deenom s kojim je snimila cover njegove pjesme "Bez trunke srama", a pod mentorstvom Aleksandre Kovač snimila je pjesmu "Bori se" zajedno sa svojim drugaricama iz škole. Maja je aktivna i u glumi pa je tako igrala ulogu popularnog Olafa u mjuziklu "Frozen" te je snimila zajednički CD "Xmas Special '15" s učenicima Basics škole, a svoje znanje nadopunila je kroz vokalne seminare regionalnih zvijezda - Jacquesa Houdeka i Aleksandre Kovač.

"Za ovu pjesmu moje nadahnuće je bila Maja i sve to što ona nosi u sebi. Kada me pitaju za inspiraciju, uvijek kažem da su moji neiscrpni izvori inspiracije skriveni u ljudima i njihovim svjetovima. Pjesma je napravljena kao jedan lijepi uvod za ono što tek spremamo i planiramo objavljivati. Želio sam napraviti čisti pop sa primjesama R&B-a sa lako prihvatljivim tekstom i bez pretrpavanja aranžmana. Pjesma je jednostavna, prirodna, pitka i neobična. Upravo onakva kakvom doživljavam i samu Maju", kazao je Đorđe za Klix.ba.

Ugovor sa agencijom ABC Models

Osim što se bavi muzikom, Maja je prošle godine potpisala i ugovor s modnom agencijom ABC Models te kao najmlađa članica ikada radi modne revije za vodeće modne događaje od kojih se izdvajaju Nivea BH Fashion Week, modna kuća Carmen Line te revije poznate kreatorke Daliborke Kiš Juzbašu. Ostali kreatori čije je radove nosila su: Aida Vrabac, Marijana Dukić, Tolga Çam, Marija Bjelica i dr.

"Od malih nogu, pored pjevačice htjela sam biti i manekenka, što je vjerovatno san svake djevojčice. Pohađala sam kurseve manekenstva još u osnovnoj školi. Prve ozbiljne korake napravila sam u agenciji ABC Models sa kojom sam potpisala ugovor nakon prijave na online kasting i završene škole manekenstva u istoj", istakla je Maja.

Ima samo 16 godina, ali i veliki broj obaveza. Ističe da nije uvijek jednostavno, ali da, ako nešto volite uvijek se pronađe način, te da je sve je lakše uz podršku porodice i prijatelja. Želja joj je da završi srednju školu sa što boljim uspjehom i upiše Muzičku akademiju.

"Također, trudit ću se ostvariti još veći uspjeh u modelingu, a sve ostalo što bude trebalo da se desi, desit će se", zaključila je.