Muzika
0

Pjesme Beatlesa moći će se legalno skidati s Interneta

FENA
Opus The Beatlesa konačno bi mogao da se pojavi prvi put legalno na Internetu, a prema navodima britanskih medija, sprema se za online muzičku prodavnicu iTunes.

Prema navodima “Dauly Telegraph”, u toku je postizanje ugovora u vrijednosti od 300 miliona funti.

Pjesme The Beatlesa biće dostupne za downloadovanje preko iTunes, nakon što su preostali članovi tog čuvenog benda i nasljednici pokojnih riješili spor sa izdavačkom kućom EMI u vezi sa prihodom od ranijih izdanja, kao i sa vlasnicima iTunes - kompanijom Apple, u vezi sa upotrebom tog imena.

Paul McCarney najavio je prošle godine da će se katalog Beatlesa pojaviti tokom 2008. na Internetu, navodeći da se to nije do sada dogodilo zbog složenih ugovora i potrebe pristanka svih strana.

U augustu prošle godina udovica John Lenona, Joko Ono, odobrila je da se 16 njegovih solo albuma nađe u prodaji preko iTunes, što je protumačeno kao još jedan znak za konačno pojavljivanje kompletnog kataloga Beatlesa na Internetu.

Postavljanje Lenonovih solo izdanja na iTunes usljedilo je nakon sličnog poteza Paula McCarneya, a George Harisson bio je donedavno jedini bivši član Beatlesa čija solo djela nisu dostupna za legalno daunlodovanje.

Očekuje se da će pojavom kataloga Beatlesa na Internetu i njihova popularnost dodatno biti povećana, a u pojedinim kladionicama pesma “Yesterday” već ima kvotu 3-1 da će biti idući hit čuvene četvorke na prvom mestu Liste singlova.