Muzika
0

Pjesma grupe The Verve najtužnija

Sarajevo-x.com
Još jedno neobično istraživanje sprovedeno u V. Britaniji otkriva nam koje nas pjesme najviše rastužuju, a koje pjesme nas čine sretnima.

Naučnici su analizirali fizičke reakcije ljudi na muziku, koristeći kratku listu pjesama preuzetih sa raznih top-lista. Mjerili su otkucaje srca, tempo disanja i temperaturu kože kako bi otkrili najtužnije, najsretnije i najuzbudljivije melodije.

Tužne pjesme uzrokovale bi usporen otkucaj srca, dok bi uzbudljive pjesme pokazivale povećan broj udisaja po minuti. Tako je za najuzbudljiviju pjesmu izabrana Song 2 od grupe Blur.

Pjesma The Drugs Don't Work poznate britanske grupe The Verve nalazi se na vrhu liste pjesama koje nas čine tužnima, pobijedivši hit Robbiea Williamsa Angels i pjesmu Eltona Johna Sorry Seems To Be The Hardest Word, koja je zauzela treće mjesto.

"Sretne" pjesme birale su se prema nivou uzdaha po minuti (što indicira prisjećanje na sretne trenutke) kao i nivo dosade kod ispitanika. Tako je za najsretniju pjesmu izabrana LDN od Lily Allen. Drugo mjesto zauzeo je Abba-in hit Dancing Queen, a treće mjesto osvojio je REM sa pjesmom Shiny Happy People.

"Muzika je nesumnjivo jako utjecajna u pobuđivanju raznih emocija kod ljudi. Promjene u tempu i frekvenciji uzrokuju veoma različita emocionalna stanja.", izjavio je član tima istraživača, dr. Harry Witchel.