Esctoday.com
0

Pjesma "Bistra voda" vodeća u online anketi

Sarajevo-x.com
Pjesma predstavnica Bosne i Hercegovine "Bistra voda" zauzima prvo mjesto u anketi provedenoj na web stranici esctoday.com. Naša zemlja se na ovom mjestu nalazi zaključno sa glasanjem provedenim do 23. marta u 19 sati.

Ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima, pored naše zemlje, najveće šanse za pobjedu imaju Francuska, koja se nalazi na drugom mjestu, te susjedi Norveška, Danska i Švedska koji se također nalaze u prvih pet.

Na 54. izboru za Najbolju pjesmu Evrope 12., 14. i 15. maja takmičit će se 42 zemlje učesnice u dvije polufinalne te finalnoj večeri. Bosnu i Hercegovinu predstavljat će momci iz sarajevske grupe Regina, a tekst i muzika za pjesmu koju će izvesti djelo je Aleksandra Čovića.

Prošle sedmice "Bistra voda" zauzimala je 12. poziciju u online anketi, a veliki uspjeh doživjele su i Andora, Rumunija, Albanija, Švicarska, te Grčka.

U anketi esctoday.com naši susjedi zauzimaju nezavidna mjesta. Zasad najbolje kotira Crna Gora na 19. poziciji, a slijedi je Slovenija sa pjesmom "Love Simphony" na 20. Hrvatski predstavnik Igor Cukrov i "Lijepa Tena" trenutno su 32., dok je srbijanska "Cipela" 37.

Među zemljama koje su u posljednjoj sedmici doživjele značajan pad nalaze se Finska, Poljska, Litvanija, Velika Britanija, Island, pa i Estonija. Posljednje tri zemlje prema anketi su Makedonija, Češka Republika i Latvija, koje ni ranije nisu zabilježile značajniji uspjeh, ali su ove sedmice dodatno pale na listi.

Takmičenje ove godine organizuje zemlja pobjednica Rusija čiji je predstavnik Dima Bilan s pjesmom "Believe" 2008. briljirao u Beogradu.

Novo glasanje na esctoday.com počelo je prošle sedmice, čime se objašnjavaju nagle promjene mjesta određenih zemalja. Više promjena očekuje se u periodu koji slijedi. Na web stranici ipak upozoravaju da ovi rezultati ni u kojem slučaju ne predviđaju sigurnu pobjedu zemlje koja je vodeća.