Muzika
0

Pijanist Murray Perahia dobio vitešku titulu

NINA
Murray Perahia, ugledni američki pijanist, dobio je od engleske kraljice Elizabete II. počasnu vitešku titulu za muzičke zasluge, objavila je britanska vlada.

“Tokom 30 godina djelovanja Murray Perahia je izvršio ogroman utjecaj na međunarodni koncertni svijet svojim iznimnim i osjećajnim tumačenjima djela mnogih kompozitora, među kojima su Bach, Chopin i Mozart”, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

On je naveo i Perahijino djelovanje na festivalu u Aldeburghu, koji je doveo do saradnje s jednim od najvećih engleskih kompozitora, Benjaminom Brittenom te pjevačem Peterom Pearsom, kao i njegove izvedbe u ulozi gostujućeg dirigenta orkestra Akademije St. Martin in the Fields.

Straw je izjavio da će Perahiji titula biti dodijeljena 8. marta na ceremoniji u Londonu. Titula je počasna, budući da pijanist nije građanin Velike Britanije.

Murray Perahia je u Velikoj Britaniji debitirao 1972. u Londonu, nakon pobjede na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Leedsu. Godine 1999. dobio je počasni muzički doktorat na sveučilištu u Leedsu, a ujedno je i počasni član kraljevskog muzičkog koledža i kraljevske muzičke akademije.

Od 1981. do 1989. bio je umjetnički direktor festivala u Aldeburghu. Godine 1989. osvojio je dva Grammyja za snimke Sonate za klavir i udaraljke Bele Bartoka.