Muzika
1.6k

Peticija da Milan Mladenović dobije svoju ulicu u Sarajevu

Klix.ba
Ljubitelji lika i djela Milana Mladenovića, frontmena benda Ekatarina Velika, koji je dio svog života proveo u Sarajevu, pokrenuli su inicijativu da glavni grad naše države dobije ulicu koja će nositi njegovo ime.

Na simboličnom obilježavanju Milanovog rođendana u subotu, 21. septembra, u kafeu Kuća (bivši Tito), počet će potpisivanje peticije za ovu inicijativu. Okupljeni će se družiti uz hitove EKV-a i benda Šarlo Akrobata.

Okupljanje koje počinje u 19 sati nazvano je "Noć za Milana Mladenovića", muzičara rođenog u Zagrebu, koji je odrastao u Sarajevu i Beogradu, a sahranjen je na Aleji velikana u glavnom gradu Srbije.

Ovaj utjecajni muzičar, koji je 1994. godine preminuo od raka gušterače, kad mu je bilo tek 36 godina, Sarajevu je posvetio i istoimenu pjesmu. Bio je hrabri borac za mir tokom ratnih zbivanja devedesetih godina u zemljama bivše Jugoslavije.

"Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al' sam nešto ružno sanjao!", poručio je Milan koji je publiku pozivao da oda počast žrtvama bombardovanja Dubrovnika, te odbio nastup u Banjoj Luci zbog rušenja džamije Ferhadija.

Ime Milana Mladenovića nose ulice u Zagrebu, Zemunu, te predgrađu Podgorice, kao i plato ispred Doma omladine u Beogradu. Njegovi poštovaoci vjeruju da je ova legenda zaslužila i ulicu u Sarajevu.