Muzika
27

Pet stvari koje niste znali o Nirvani i Kurtu Cobainu

Klix.ba
Prošlo je 20 godina od smrti Kurta Cobaina, ali tajne o njegovom životu i radu njegove grupe još uvijek se otkrivaju. Donosimo vam pet malo poznatih činjenica o ikoni rocka ranih '90-ih.

1. Smells Like Teen Spirit

Ime popularne pjesme potiče sa zida Kurtovog stana, a napisala ga je njegova prijateljica Kathleen Hanna. Cobain nije znao na šta je Hanna mislila kada je napisala rečenicu "Kurt smells like teen spirit" ili "Kurt miriše na tinejdžerski duh", ali je od nje zatražio da te riječi upotrijebi u svojoj pjesmi.

Teen spirit je dezodorans koji je koristila Cobainova djevojka Tobi Vail. Kada je Cobain saznao pravo značenje poruke na zidu, nije bio previše sretan.

2. Još malo o poznatoj pjesmi

Ostali članovi benda nisu biti presretni tekstom pjesme koju je Cobain za njih napisao. Puno kontradiktornosti i uz rifove poput onih u pjesmi "More Than a Feeling" od Bostonsa za Cobaina su predstavljali šalu na račun "revolucija u pokušaju".

Stih "Here we are now, entertain us" zapravo je dio Cobainove rečenice kojom bi lomio neugodnu šutnju na zabavama. Nakon što bi ušao u prostoriju Cobain bi rekao "Well, here we are, entertain us. You invited us here" ili "Ovdje smo, zabavljajte nas. Vi ste nas pozvali."

3. Nevermind

Prilikom posjete Pittsburghu u sklopu najave albuma Nevermind, članovi benda su se potukli sa organizatorima, a Cobain je u znak odmazde zapalio jedan kauč. Sami cover albuma sa bebom i novčanicom na udici trebao je zapravo biti čin rađanja...i novčanicom na udici.

4. Još malo o Nevermindu

Nakon što je album ugledao svjetlo dana, Cobain je deložiran iz svoga stana pa je jedno vrijeme živio u svom autu marke Plymouth Valiant. To mu nije bio prvi put da završi na ulici – Cobain je u više navrata izbacivan iz svojih domova, uglavnom zbog neplaćenih kirija. Ovaj "česti beskućnik" je na kraju života na svojim računima imao preko 100 miliona dolara.

5. Rodni grad

Na ulazu u njegov rodni grad Aberdeen stoji tabla sa tekstom "Come As You Are". Znak je podignut 2005., jedanaest godina nakon muzičareve smrti.