Muzika
5

Pero Defformero i Flatline 21.05. u sarajevskom klubu Underground

Klix.ba
Iz sarajevskog rock & jazz kluba Underground najavljuju 21.05. nastupe popularne srbijanske grupe Pero Defformero i sarajevske metal grupe Flatline.

Saša Friš, gitarista iz Novog Sada, prvu ideju o kombinovanju hard roka i hevi metala sa turbo-folkom dobio je početkom '90-ih godina XX veka, kada je napisao pjesmu pod nazivom Veče na plaži (kasnije snimljenu kao Ostavljen sam ja). Frišu se kao podrška pridružio Dragan „Sneki“ Jovanić, koji je u svom studiju odradio snimanje i produkciju, i Željko Jojkić-Sin, kao vokal. Ubrzo zatim, Friš je napisao još jednu pjesmu pod nazivom Srca tvoga plam kasnije snimljenu kao Došli smo do kraja puta. Da bi nastavili rad, Frišu je bio potreban bend, tako da su uskočili Tibor Lakatoš (bas gitara) i Srđan Milovanović (bubnjevi). Bend je dobio ime po liku iz stripa Alan Ford.

Sa povećavanjem količine materijala, pojavila se i ideja za snimanjem albuma i bend je ušao u Pro Sound studio u Novom Sadu u ljeto 1994. da snimi svoj debi. Pero Defformero je objavljen u jesen 1995. za izdavačku kuću Music YUser. Album se sastojao od devet numera i promotivni spot je snimljen za pjesmu Srca tvoga plam. Nakon što je album izdat, Jojkić i Lakatoš napuštaju bend, a na njihovo mesto dolaze Goran Biševac-Biške (vokal) i Miroslav Mijatović-Mire (bas). Bend je 1997 snimio svoj drugi album Pero Defformero II (takođe poznat kao Nazovi drugi album ili Napalm, nitro, turbo, Disko) koji nikada nije zvanično objavljen. Otprilike u to vrijeme, "Pero Defformero" odlazi na produženi "godišnji odmor" i ustupa mesto projektu pod nazivom "NEW NOW"...

Godine 2003. fanovi prepoznaju neke od članova benda i uspijevaju da ih ubjede da se ponovo ujedine i počnu da sviraju, tako da je posle sedam godina bend postao ponovo aktivan. Nakon nekoliko koncerata i pravljenja male pauze u radu, bend je ušao u studio Mr. Big 2006. Demo snimak sastoji se od četiri pjesme u produkciji Dragana Jovanića i bio je predstavljen na njihovoj zvaničnoj MySpace stranici. Neke od pesama su se pojavile na debi albumu, ali su ponovo snimljene i preimenovane. Poslednja promjena u postavi je basista Mijatović, koji je bend napustio zbog prelaska u legendarni novosadski bend "Ritam Nereda", a zamjenio ga je Nenad Kovačević-Cika. Zajedno su učestvovali u snimanju albuma različitih izvođača u čast Đorđa Balaševića pod nazivom Neki noviji klinci i ... sa obradom pjesme Jaroslava.

U januaru 2008, bend je ušao Piknik studio za snimanje svog dugo očekivanog drugog albuma, koji se sastoji od novijeg materijala i remiksa starih pjesmama sa albuma Pero Defformero i nikad objavljenog Pero Defformero II. Godinu dana kasnije, u januaru 2009, pojavio se Undergrand za Multimedia Records, a promotivni spot je snimljen za numeru Došli smo do kraja puta. Od tada pa do današnjih dana band nastupa širom Balkana, a prepoznatljiv, a jedinstven spoj rocka, metala i folka zasigurno neće ostaviti ravnodusnim kako rockere po klubovima tako i svatove na svadbama.

Ulaz u Underground je otvoren od 21.30, a sama svirka i Perin ekscentričan nastup od 22.30h. Ulaz na koncert je 10.00 KM