Nastup u Zetri 16. aprila
0

VIDEO / "Parni valjak" u starom sastavu ponovo u Sarajevu

Tekst i foto: Jasenko Korjenić
Danas je u prostorijama Radija Stari Grad održana press konferencija povodom novog sarajevskog koncerta zagrebačkog "Parnog valjka". Prisutni su bili članovi benda Aki Rahimovski, Husein Hasanefendić - Hus, Marijan Brkić - Brk i Berislav Blažević - Bero. Svi su sretni zbog ponovnog dolaska u Sarajevo, a i zbog ponovnog okupljanja benda. U okviru turneje "Karlovačko" Parni valjak je ove godine već gostovao u Zenici, a sada 16. aprila, nastupaju u sarajevskoj Zetri.

Jedina razlika između nastupa u zeničkoj Areni i sarajevskoj Zetri bit će veći razglas, kaže Aki Rahimovski.

Najavljena je odlična svirka sa širokim repertoarom koji će obuhvatiti cjelokupnu karijeru "Parnog valjka" od albuma "Dođite na show" iz 1976 godine, do posljednjeg izdatog "Pretežno sunčano" iz 2004 godine.

Njihov posljednji nastup u Sarajevu održan je odmah poslije završetka rata u Bosni i Hercegovini. Članovi benda se prisjećaju tog koncerta, ali nisu sigurni da li su svirali 1997 ili 1998 godine.

"Upravo smo prije dolaska na konferenciju pričali o tome i nismo se dogovorili koja je godina bila u pitanju", kaže Berislav Blažević Bero.

"Te smo godine Sarajevu poklonili kola hitne pomoći", prisjeća se Marijan Brkić - Brk.

Na koncertu će biti dozvoljeno konzumiranje alkoholnog pića tačnije proizvoda Karlovačke pivovare, sponzora povratničke turneje "Parnog Valjka".

"Uvijek je rizično na mjestima gdje se prodaje alkohol i gdje se okuplja veća masa ljudi, ali mislim da neće biti nikakvih problema tu noć, jer na ovaj koncert će doći kulturna raja, a svakako rock and roll i pivo idu skupa", kazao je Harun Mahmutović moderator press konferencije.

"Parni valjak" je jedan od najpopularnijih zagrebačkih pop rock sastava. Osnovan je 1975. godine, a prestao je postojati 2005. na 30. godišnjicu. Band na binu ponovo izlazi 2009. godine.

Ova grupa jedan je od pokretača novog vala pop rock grupa na ovim prostorima, a izbacila je mnogo hitova, poput "Stranica dnevnika", "Lutka za bal", "Neda", "Jesen u meni", "Ugasi me", "Sve još miriše na nju", "Zastave", "Uhvati ritam", "Moje dnevne paranoje" i niz drugih uz koje su odrastale starije generacije.