Muzika
0

Panjabi MC 1. maja u Zagrebu

Klix.ba
Kako Sarajevo, a i cijelu BiH, redovno zaobilaze svi veći svjetski izvođači, ostaje nam da vam prenosimo datume koncerata u susjednim nam zemljama. Panjabi MC 1. maja gostuje u Zagrebu.

Svojim hitom "Mundian To Bach Ke" osvaja top-liste brzinom svjetlosti, a na svakoj radiostanici, u svakom klubu na ples vas zovu zvukovi čiste istočnjačke energije... 1. maja nastupit će u zagrebačkom Pauku sa još jednim MC-jem i DJ-em.

Panjabi MC iz Coventryja, poznat i pod imenom PMC, inspiraciju za svoju muziku crpi iz tradicionalnih bhangra ritmova, melodija i zvukova urbane okoline u kojoj živi. Ovo je čovjek koji će postati dijelom historije pop-kulture jer je prvi koji je uspio spojiti bhangru s modernim muzičkim izričajem, potpisati diskografski ugovor s velikim labelom i držati vodeće pozicije na svjetskim plesnim chartovima

Njegov singl "Mundian To Bach Ke", što u prevodu znači "Čuvaj se ekipe", spaja istočnjačke melodije sa zapadnjačkim ritmom, a bas dionica je semplirana iz - nevjerojatno, ali istinito - "Knight Ridera", popularne serije iz osamdesetih koja je proslavila Davida Hasselhofa. PMC je vrlo zadovoljan fuzijom i uspješnošću singla, a nada se i da će i ostatak pjesama s albuma "Bhangra-Legalised" pridonijeti popularizaciji bhangra kulture u svijetu.

Muzika koju promoviše Panjabi potječe iz energičnog etno plesa koji pandžapski muškarci plešu tokom žetve.

Osim PMC-a, vrlo poznati bhangra izvođači su i Dhol Foundation koji su posljednjem albumu Petera Gabriela dali vrlo specifičan istočnjački sound.