Novi Sad
0

Otvoren muzički festival Exit

FENA
Foto: Exit Fest
Foto: Exit Fest
Nastupom poznate britanske pjevačice Lilly Allen u četvrtak navečer na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu otvoren je četverodnevnig muzički festival "Exit", koji godinama ima reputaciju jednog od najvažnijih muzičkih događaja jugoistočne Europe.

Do nedjelje, na preko 20 festivalskih pozornica nastupit će oko 500 izvođača, među kojima i svjetski poznate muzički sastavi "Madness", "The Prodigy", "Kraftwerk", "Moby".

Organizatori su uoči otvorenja sapštili da očekuju oko 200.000 posjetitelja, od toga 35.000 stranaca.

"Očekujem da će festival biti rasprodan, što se do sada nije desilo", kazao je generalni menadžer festivala Bojan Bošković i dodao da će u festivalskom kampu biti smješteno do 12.000 posjetitelja, prenosi agencija Beta.

Programski menadžer glavne pozornice Dragan Ambrozić ocijenio je da je Exit značajno unaprijedio kulturu u Srbiji i usporedio ovaj festival s ulogom koju su svojedobno imali filmski festival FEST i kazališni festival BITEF.

"Svi ti festivali, a sada i Exit, donijeli su nove kulturne modele u zemlju", kazao je Ambrozić i dodao da je Exit dokazao i da je Srbija veoma zanimljivo koncertno tržište.

"Exit" je u studenom 2007. u Londonu proglašen za najbolji glazbeni festival u Europi na ceremoniji "Festivalske nagrade Ujedinjenog Kraljevstva".

Pokrenut 2000. godine u organizaciji dvojice novosadskih studenata kao neformalni kulturni multimedijski događaj sa političkim predznakom, EXIT festival je u međuvremenu izrastao u jedan od najvećih međunarodnih glazbenih događaja u jugoistočnoj Europi.

Pogledajte amaterski video snimak sa sinoćnjeg nastupa Lilly Allen na Petrovaradinskoj tvrđavi: