Liverpool
0

Otkriven spomenik rock legendi Johnu Lennonu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Liverpoolu je danas otkriven spomenik Johnu Lennonu u okviru obilježavanja 70. godina od rođenja muzičke rock-legende.

Ceremonija, kojoj je prisustvovao Lennonov sin Julian i njegova prva supruga Cynthia, održana je u Chavasse Parku, u gradu u kome su pjevač i tekstopisac i njegovi drugovi iz benda "Beatlesi" počeli svoju karijeru.

Ovo je bio jedan od brojnih planiranih događaja proslave Lennonovog rođendana, 30 godina nakon što je ubijen ispred svog stana na Manhattanu u decembru 1980. godine.

"Došli smo ovdje da odamo poštu mom ocu, da se molimo za mir i da se zahvalimo svima vama i svima koji učestvuju u današnjim proslavama", rekao je Julian Lennon.

Njegova 71-godišnja majka Cynthia, koja je upoznala Lennona na Art Collegeu u Liverpoolu, rekla je da ljudi ne trebaju da ga žale i oplakuju, već da slave njegov život.

"Uživajte u njegovoj muzici, slavite njegov život", rekla je ona.

Spomenik koji je dizajnirao američka umjetnica Lauren Voiers, a naručila američka umjetnička organizacija Globalna mirovna inicijativa sastoji se od globusa iznad kojeg su simboli mira i muzike.
Iznad globusa su dvije ruke ispružene prema nebu, golubovi mira, klavijatura i bijelo pero, za koje je Julian Lennon rekao da je simbol duha njegovog oca.

Otkrivanjem spomenika počinje dvomjesečno obilježavanje "Lennonovog života" u Liverpoolu, od godišnjice rođenja 9. oktobra do godišnjice smrti 8. decembra.