Muzika
0

Osvojite ulaznice za Silicone Soul @ The Bar

Sarajevo-x.com
Sarajevo-x.com u saradnji sa agencijom Hughes poklanja četiri V.I.P. ulaznice za party "Silicon Soul @ Hughes" koji će se desiti u sarajevskom klubu "The Bar" 15.4.2006.

Osobe koje pošalju e-mail na adresu [email protected] (subject: Silicone VIP Sarajevo-x.com ) i odgovore na pitanje: "Kako se zovu članovi Deep Dish dvojca?" učestvuju u nagradnoj igri.

Imena dobitnika će biti objavljena na našem portalu 10.4.2006.

U produžetku pročitajte kratku biografiju super dvojca "Silicone Soul".

SILICONE SOUL ( UK )

Bivši punk rockeri zajahali su elektronski house val i svojom eklektičnom prezentacijom tech-housa servirali su ukus soula disco house naciji. Za sve ljubitelje elektronike čiji muzicki background korijene vuče iz "dobrog, starog rock & rolla" škotski funky dance dvojac koji se krije iza imena Silicone Soul bit će posebno interesantan. Craig Morrison i Graeme Reedie dolaze iz Glasgowa, samo im je 26 godina, a iza sebe već imaju potpisan ugovor sa vodećom škotskom izdavačkom kućom SOMA Recordings (koju vodi Dave Clarke), fantastičan debi album A Soul Thing i singl Right On, Right On koji je tokom 2001. godine doslovno razvalio dancefloorove klubova sirom svijeta.

Craig i Graeme upoznali su se još u školskim klupama, njihovo prijateljstvo seže daleko do njihove 11 godine. Zahvaljujući zajedničkim osobinama pravih lokalnih huligana, te zajedničkim muzickim interesima, njihovo prijateljstvo prolazilo je kroz mnoge mladenačke faze, a jedna od njih je i punk rock faza, koja ih je dovela do osnivanja rock & roll benda koji se zvao Dead City Radio.

Rasprodane gaže i ekstatična publika nagoviještali su perespektivnu rock & roll karijeru, no kao što to obično biva, jedna sasvim slučajna stvar promijenila je sve. Prelomni trenutak u njihovoj karijeri dogodio se u lokalnom klubu Arches gdje je Craig čuo svoje rock ikone Primal Scream kako izvode elektronski house show. Bio je to trenutak kada su ova dva "punk odmetnika" shvatila da je dance ritam nešto što ih produhovljuje i ispunjava, i njihov naredni cilj bio je jednostavan: "stvarati svoju muziku, snimati ploče i širiti pozitivan vibe".

U potrazi za partyjima, gladni elektronskog zvuka, Craig i Graeme proputovali su čitavu Škotsku, zamijenivši vojničke pantalone i čizme za obične T-shirt majice i sunčane naočare. Električne gitare zamijenjene su gramofonima, i ovaj dvojac koji je u muzici osjećao "dušu" počeo je sa svojim prvim gažama. Korak od punka do housea možda izgleda prevelik i pomalo nezgrapan, no kako sami kažu: "House i punk dijele istu energiju, opasnost i neizvjesnost, a istovremeno su jednostavni u svome cilju – obraćanje gomili, obraćanje publici i širenje pozitivnih vibracija koje postižu odličnu reakciju".

  1. godine zajedno sa dvojcom školskih prijatelja, Peter Taggom i Chris Hodginsom, osnovali su svoj prvi label, Depth Perception Records. Upoznavši Stuart McMillana i Orde Meiklea iz Slama, ubrzo su gostovali na jednom njihovom partyju na kojem su im dali svoje prve produkcijske materijale.

Pune dvije godine "dosađivali" su redovnim slanjem svojih materijala, da bi im se trud napokon isplatio 1998. godine – potpisivanjem ugovora za SOMA Recordings, jedini label koji je u Glasgowu značio sam vrh. Tako je ozbiljnim koracima krenuo perspektivni projekt koji su prvobitno namjeravali nazvati The Casino Boogie Allstars, no zahvaljujući prijedlogu prijateljice ipak su se nazvali "Silicone Soul". Njihovo putovanje silikonskom dolinom kompjuterski generirane duše nagovijestilo je inovaciju na polju house muzike . Nakon izdavanja nekoliko odličnih singlova kao što su Climbing Walls, All Night Long (kojeg su ubrzo u svoje setove ubacili Laurent Garnier, Pete Tong, Andrew Weatherall), Nosferatu, tek prvi pravi globalno prepoznat uspijeh donosi im singl "Right On 4 Tha Darkness", koji je kasnije, 2000. godine, na njihovom debi albumu "A Soul Thing", radi postizanja intenzivnijeg klupskog feelinga, osvježen i preimenovan u "Right On, Right On". Svoje su setove uvijek završavali ovom hipnotičkom, melodično zaraznom elektronskom summer baladom, koja je počasno završno mjesto našla i na setovima Danny Tenaglie i Darren Emmersona. Singl nastavlja plijeniti pažnju i u mainstream vodama nakon što su Silicone Soul i SOMA u Virginu izdali vokalni remix u kojem je autorske stihove škotskog dvojca, u zamamnom soul stilu, otpjevala Louise Marshall.

Visoko kotirajući na svjetskim house top listama, poharavši gotovo sve evropske klubove svojim nastupima, Silicone Soul postali su ikona škotskog groovy voodoo funky sounda, sarađujući sa najvećim underground producentskim imenima kao što su Hipp-e (H-Foundation), Jordi Grav iz Prozak Traxa i DJ Kimo (Fire Music).

U razgovoru sa Craigom i Graemeom najčešće možete čuti riječi kao što su "vibe", "mood", "feeling", što oni sami objašnjavaju rečenicom kako "je underground zapravo osjećaj, stav". Iako su singlom Right On! zagrebali površinu mainstreama, ono čemu Silicone zapravo teži jeste vraćanje u samu dubinu pripadanja house muzike – vraćanje u zavodničku tamu klubova.

LINE UP:

GRAEME REEDIE / GLASGOW CRAIG MORRISON / GLASGOW ARI / SARAJEVO MANO / SARAJEVO