Muzika
0

Osvojite novi singl grupe "Emir&Frozen Camels"

Sarajevo-x.com
U saradnji sa grupom "Emir&Frozen Camels" poklanjamo vam njihov novi singl "Alina (No Pasaran)", koji predstavlja i najavni singl trećeg albuma grupe "Emir&Frozen Camels“.

Novi singl grupe "Emir&Frozen Camels", Alina (No Pasaran) možete osvojiti ukoliko pošaljete e-mail s vašim imenom i prezimenom na adresu [email protected] sa naznakom "Za Emir&Frozen Camels" do četvrtka 17. maja 2007. godine. Imena tri sretna dobitnika kao i način preuzimanja CD-a bit će objavljena na našem portalu u petak, 18. maja.

Treći album grupe "Emir&Frozen Camels“, koji još uvijek nema naziva, najavljuje novi singl "Alina (No Pasaran)“. Pjesma predstavlja vremeplov kroz tridesete godine prošlog vijeka inspiriran istinitim događajem iz španskog građanskog rata.

Emir sa svojim smrznutim kamilama i gostima govori o vremenima nekih drugih ideala, nekih drugih principa i univerzalnoj ideji slobode, borbe protiv fašizma i ljubavi.

Glavni junak ove pjesme je čovjek iz "naših krajeva“. Ponukan svojim mladalačkim idejama kao dobrovoljac odlazi u španski građanski rat da se u redovima Internacionalnih brigada bori protiv pomahnitalog fašizma.

Ratujući upoznaje prelijepu Španjolku i zaljubljuje se u nju. Nažalost, rat ipak dobija Franco, a kad legendarna Dolores Ibarurri "La Pasionaria“ - vođa antifašističkog otpora, pozove na povlačenje svih Internacionalnih brigada, junak priče poziva "svoju Španjolku“ da krene sa njim na Balkan. Ona to odbija, tako da naš junak gubi faktički dva rata – rat protiv fašizma i svoj lični.

Kao glavni gosti u pjesmi se pojavljuje pjevač španjolskog rock banda King Size Co, Alberto Ceballos i slovenski muzičar Omar Naber. Osim članova hrvatske postave "smrznutih kamila“ u pjesmi sviraju i Dino Šukalo, kao i Amerikanac Danny Shepard. Interesantno je reći i to da se kao Intro na početku pjesme pojavljuje jedini sačuvani originalni govor Dolores Ibarurri "La Pasionarie“, održan 1937. godine.