Muzika
0

Originalni tekst pjesme "Give Peace a Chance" na aukciji

Sarajevo-x.com
Originalni tekst kojeg je John Lennon napisao za hit pjesmu "Give Peace a Chance" 10. jula će se naći na aukciji, a očekuje se da će dosegnuti iznos od 400.000 do 600.000 dolara, saopćeno je u utorak iz aukcijske kuće Christie's.

Legendarni tekst je odlučila prodati spisateljica i TV voditeljica Gail Renard, kojoj je bilo 16 godina kada su 1969. godine Lennon i Yoko Ono priredili njihov poznati mirovni protest "Bed-In" u jednom hotelu u Montrealu.

Kako otkriva Reuters, Renard i njen prijatelj su se uspjeli ušunjati u hotel Queen Elizabeth, gdje su tada novopečeni mladenci održali protest za mir, te su se sprijateljili sa Lennonon i Yoko Ono.

Prema saopćenju aukcijske kuće Christie's, Lennon je Renardovoj poklonio neke svoje stvari, uključujući i originalni, rukom napisani, tekst pjesme "Give Peace a Chance" i rekao joj: "Jednog dana ovo će nešto vrijediti".

Slavni muzičar je također pomogao Renardovoj na početku njene karijere kao spisateljice, tako što je kontaktirao urednika londonskog magazina "The Beatles Monthly" i zatražio da se objavi njen članak o njihovom protestu u krevetu.

Kasnije, kada je Lennon vidio televizijske snimke na kojima je gotovo pola miliona osoba, koje su protestovale protiv rata u Vijetnamu, pjevalo njegovu pjesmu "Give Peace a Chance" u novembru 1969. godine, ispred Bijele kuće, izjavio je kako je to "jedan od najvećih trenutaka u njegovom životu", saopćeno je iz aukcijske kuće Christie's koja 10. jula organizuje prodaju rock i pop memorabilija.