Muzika
0

Organizovano na koncert "Nightwisha"

Sarajevo-x.com
Čuveni finski bend "Nightwish" će u okviru evropske turneje i koncertne promocije aktuelnog albuma "Dark Passion Play" 2. aprila 2009. godine gostovati u zagrebačkoj dvorani Dražen Petrović. Na ovaj nastup možete otići organizovano iz Sarajeva sa agencijom "Music Art" i turističkom agencijom OTAS

Kao specijalni gosti programa predstavit će se švedska grupa "Pain" i finska "Indica", a upravo ova kombinacija je već oduševila prisutne na koncertu koji se desio 8. marta 2008 u Ljubljani.

Storija o "Nightwishu" počinje kada je Tuomas Huolopainen 1996. godine otišao na kampovanje s nekolicinom prijatelja, ne sluteći da će ideja koja mu se tada ukazala prerasti u bend sa svjetskom slavom i milionima fanova. "Nightwish" je osnovan 1996. u gradu Kiteeu. Osnivači su mu klavijaturist Tuomas Holopainen, gitarist Emppu Vuorinen i pjevačica Tarja Turunen. Bend svojim originalnim muzičkim izrazom u stilu "power metal" i "symphonic metal" već prvim radovima na sebe skreće pažnju muzičke javnosti i stiče evropsku popularnost koja vrlo brzo stiže i do Amerikle i to hitovima "Bless The Child", "Phantom Of The Opera", "Ever Dream" i drugim.

"Nightwish" 2005. objavljuje album "Highest Hopes - Best Of" koji osvaja zlatnu ploču, a 2006. godine i DVD "End Of An Era" koji ima posebno značenje, jer je nakon koncerta, koji je na tom DVD-u, dotadašnjoj pjevačici Tarji uručeno pismo kojim je Tuomas, Jukka, Emppu i Marco obavještavaju da više nije član benda.

Švedska pjevačica Anette Olzon 2007. godine dolazi na mjesto Tarje i postaje novim članom benda. Prvi singl sa Anette je "Eva" i dostupan je isključivo preko interneta, a sva zarada evropske prodaje pjesme je donirana u humanitarne svrhe. Slijedeći singl je objavljen u avgustu 2007. godine pod nazivom "Amaranth", a nešto poslije i najnoviji "Bye Bye Beautiful. Posljednji njihov album "Dark Passion Play" je objavljen krajem septembra 2007. Sa njim su dostigli milionsku cifru prema broju prodatih primjeraka, a koncertna promocija je u toku.