Muzika
0

One, Two Stage - nova scena Jazz Festa

Klix.ba
Carlo Actis Dato
Carlo Actis Dato
Četvrtog novembra počet će sedmi po redu međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2003. koji će ove godine predstaviti i dvije nove scene.

Osim glavnog programa koji se odvija na sceni Doma policije i regionalnog programa u jazz clubu Jezz, novinu u odnosu na prethodne godine predstavljaju programi u Kamernom teatru 55 i clubu Coloseum.

Na sceni Kamernog teatra održat će se program nazvan One, Two Stage, koji će tokom dva dana predstaviti dva solo i dva nastupa dueta.

Osmog novembra nastupit će virtuozni instrumentalista Carlo Actis Dato. Kritika tvrdi kako njegovo umijeće najbolje dolazi do izražaja na solo nastupima, te kako se muzika koju dočarava na saksofonu i klarinetu jednostavno mora slušati. Nakon Data uslijedit će austrijski duo Muthspiel & Muthspiel. Gitarista Wolfgang Muthspiel dobitnik je prestižne nagrade European Jazz Prize u kategoriji za jazz muzičara 2003. godine.

Han Bennink
Već sljedeći dan publici će se predstaviti holandski bubnjar Han Bennink čiji su koncerti svojevrsni performancei koji uvijek nanovo iznenađuju publiku.
Seferović & Xhaferi
Devetog novembra nastupit će i kosovsko-bosanski duo Seferović & Xhaferi kojeg čine članovi Marimanga Trija. Oni će na One, Two Stageu premijerno izvesti repertoar Led Zeppelina. Riječ je o muzici koja je na njih imala veliki utjecaj jednako kao i tradicionalna muzika koju su istraživali ranijih godina.