Muzika
0

Održana dodjela muzičkih nagrada "Davorin 2003"

Klix.ba
Atmosfera neposredno prije ceremonije
Atmosfera neposredno prije ceremonije
U petak je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održana dodjela muzičkih nagrada "Davorin 2003".

Naša ekipa je bila na licu mjesta, ali ulaz u glavnu dvoranu gdje se i održavala ceremonija dodjele nagrada za sve novinare je bio zatvoren. Novinari su sjedili u susjednoj prostoriji prateći dešavanja na televiziji. Televizijski prijenos uživo realizovala je televizija OBN, uz kod nas uobičajene i neizostavne probleme sa mikrofonom za vrijeme nastupa pojedinih izvođača. Scena je bolje urađena u odnosu na prošlu godinu, dok organizacija napreduje ali još uvijek nije na nekom zavidnom nivou. Pozitivno je što se jedna ovakva manifestacija održala u Zenici, a ne u Sarajevu. Ali pitanje je koliko organizacija jedne ovakve priredbe može biti dobro realizovana van Sarajeva. Naime, u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici ima svega oko 400 mjesta za gledaoce. Stoga su posjetioci mogli biti samo osobe sa pozivnicom. Nije bilo nikakvih karata u prodaji. Voditelj programa je bio Elvis J Kurtovich, koji je zaslužio samo pozitivne kritike. Između ostalih nastupali su: Fazla, Tifa, Aki i Dado Topić, Irina Kapetanović & 6, Sikter, Mija Martina, Edo Maajka, Maja Tatić, Deen, Ibrica Jusić, Sinan Alimanović Quintet, Omladinski hor Zenica, Leo, Jasmin Mag i Alarm, Valentino... Zapažen nastup imao je Edo Maajka koji je izveo pjesmu "Saletova osveta" i gost izvođač Ibrica Jusić koji je izveo pjesmu "Žute dunje" u počast Zekerijahu Đeziću.

Nominacije su objavljivali i nagrade uručivali između ostalih: Nermin Puškar, Laka, Tifa, Adi Lukovac, Lily, Emir Bukovica, Dino Merlin, Danijela Vinš, Zijo Velentino, Erato, Maja Tatić...

I na kraju, glavne nagrade su dobili Edo Maajka za najbolji album - "Slušaj mater", Deen za pjesmu godine - "Laži me". Najbolji novi izvođač je Irina Kapetanović & 6, dok je Adi Lukovac dobio "Davorina" za najbolju novu urbanu pjesmu godine "Sarajevo, New York, Roma" u izvedbi grupe Emir & Frozen Camels. Najbolji web site ima grupa Zabranjeno Pušenje. Nagradu za afirmaciju originalne bh muzike posthumno je dobio Zekerijah Đezić. Zvaničnu listu dobitnika ovogodišnjeg "Davorina" još uvijek očekujemo na oficijelnoj stranici heinekenmusicfest.com.