Muzika
212

Od Selme Bajrami do Dejana Matića: Sarajevska ponuda "bajramovanja uz vino"

Piše: L. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Brojni plakati po Sarajevu najavljuju muzičke sadržaje rezervisane za dane kada muslimani obilježavaju blagdan Ramazanski bajram koji je počeo danas

Tradicionalno, kao i svake godine, Medžlis islamske zajednice organizuje bajramski koncert pod nazivom "Bajram dođe, mirišu avlije", koji će biti održan u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji uz brojne muzičare koji će nastupiti sa horom Medžlisa Islamske zajednice.

U Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo kažu kako njihov tradicionalni koncert ima za cilj istaknuti vrijednosti bajramskih praznika, budući da se radi o danima ljubavi, rodbinske bliskosti, poštovanja starijih, te solidarnosti i ljubavi među svim ljudima.

Prethodnih je godina ovim koncertima znalo prisustvovati i do 10 hiljada ljudi, a neka od imena koja su nastupala su Armin Muzaferija, Burhan Šaban, Aziz Alili, Lejla Jusić, Naida Ćatić, Vanja Muhović, Vahidin Veladžić, kao i horovi Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Odmah preko plakata za taj koncert, nalijepljen je drugi: Kemal Hasić na Bazenima. Restoran "Bazeni" se nalazi na Bentbaši, a poznat je po tome što često ugošćava pjevače narodne muzike.

Klub People's, kako navode, svojim posjetiocima nudi "najluđu atmosferu, uz najbolje vino i najbolju muziku za Bajram". U klubu Barlotti nastupa Peđa Medenica. Diskoteka Royal u Vogošći će ugostiti Dejana Matića, a restoran Bosna na Ilidži za treći dan Bajrama dovodi Selmu Bajrami.

S druge strane, za ljubitelje "alternativnijeg" zvuka, nekoliko klubova u Sarajevu također je pripremilo "bajramske derneke" uz lokalne DJ-e ili "standardnu ponudu". Neki od takvih klubova su Podroom, Pussy Galore, Baghdad caffe, te Piano.

U caffeu Opera će blues muzičari iz New Orleansa - Luke Winslow-King i Esther Rose, u okviru svoje turneje "Blues for the Balkans" održati besplatan koncert sa ciljem slanja podrške ugroženima u nedavnim poplavama u regionu i "dizanja svijesti" zapadne javnosti o neophodnosti pružanja pomoći u rekonstrukciji.

Stara narodna izreka kaže: "Svakom svoje", bar kad su u pitanju muzički ukusi. O njima se ne raspravlja. Umjesto toga, prisjetimo se izjave koju je prije nekoliko dana dao Enes Ljevaković, profesor sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i sarajevski muftija.

"Iftari se ne mogu organizovati u pivnicama, niti se može bajramovati uz vino. Nije primjereno obilježavati Barajm ili iftariti u takvom ambijentu, naročito u zemlji gdje vjernici imaju izbora i mnogo objekata u kojima se ne nude zabranjene stvari. Islamska zajednica je prije nekoliko godina kritikovala takozvane bajramske derneke koji se priređuju po nekim ugostiteljskim objektima i čini mi se da su takve stvari u posljednje vrijeme dosta splahnule", kazao je profesor Ljevaković.

Nažalost, izgleda da ipak nisu.