Šveđanka "pokorila" Azerbejdžan
0

VIDEO / Od podrške aktivistima za ljudska prava do pobjede na Eurosongu

Klix.ba
Loreen (Foto: AFP)
Loreen (Foto: AFP)
I iako to obično ne biva tako, kladionice su ovog puta bile u pravu. Pobjednica 57. Eurosonga, Šveđanka Loreen, odnijela je ubjedljivu pobjedu baš kako su joj kladioničari od početka i predviđali.

Švedska predstavnica ubjedljivo je trijumfovala na 57. Eurosongu održanom u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu ostavivši iza sebe 25 zemalja u superfinalu.

Loreen je osvojila glasače zaraznim dance ritmom svoje numere "Eupohoria" koja je od trenutka predstavljanja na švedskom nacionalnom izboru važila za favorita.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon takimčenja 28-godišnja Loreen svoju je pobjedu objasnila riječima: "Pitanje je ukusa. Ove se godine to desilo meni. Znam da zvuči otrcano, ali euforična sam", govorila je presretna pjevačica dok je grlila svoju majku.

Loreen je donijela petu pobjedu Švedskoj na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope i prvu nakon 1999. godine. Najpoznatiji švedski predstavnik je i dalje legendarna grupa Abba čija pobjednička pjesma "Waterloo" se i danas pjevuši.

Drugo mjesto pripalo je simpatičnim bakicama iz Rusije, Buranovskiye Babushki dok se na treće mjesto plasirao Željko Joksimović predstavnik Srbije sa pjesmom "Nije ljubav stvar".

Već nakon glasova deset zemalja vidjelo se da će Loreen pobijediti. Švedska predstavnica na kraju je osvojila 372 boda. Loreen je rođena 1983. u Stockholmu, a kasnije je sa svojom porodicom preselila u grad Vasteras. Njeni roditelji porijeklom su Marokanci.

Loreen se za vrijeme svog boravka u Bakuu našla u središtu skandala zbog toga što se sastala sa lokalnim aktivistima za ljudska prava koji su joj govorili o nedostatku demokratije u bivšoj sovjetskoj državi.

Međutim, Šveđanka je na konferenciji za novinare potvrdila svoje opredijeljenje da će podržati narod Azerbejdžana i u budućnosti.

Naša predstavnica Maya Sar se sa svojom autorskom numerom "Korake ti znam" plasirala na 18. mjesto što je nalošiji plasman Bosne i Hercegovine na Eurosongu od 1998. godine. Iz BHRT-a je saopćeno da je Maya na najbolji način izvela svoju pjesmu s kojom je osvojila simpatije gledatelja i medija tokom boravka u Bakuu.

"Možemo reći da je Loreen osvojila zasluženo prvo mjesto jer je od početka bila pjesma koja je bila autentična i odlično je od početka prihvaćena od publike i muzičkih stručnjaka", saopćeno je iz BHRT-a.

U samoj Kristalnoj dvorani u Bakuu, muzičkom spektaklu prisustvovalo je 20.000 ljudi dok je putem malim ekrana ovogodišnji Eurosong gledalo 100 miliona gledatelja.