Muzika
29

Od "Podlugova" do "Usne vrele višnje": Omiljeni spotovi snimani na željeznici

Klix.ba
Željeznica je oduvijek bila inspirativna muzičarima i filmskim umjetnicima, a na željezničkim su prugama snimljeni brojni filmovi i muzički spotovi.

Dokaz kako su željeznice aktuelne i danas su i čak dva spota bh. muzičara snimljena nedavno u ovom ambijentu.

Istražili smo kojim muzičarima u regionu je željeznica bila inspiracija za pjesme i videospotove i na trenutak se vratili u prošlost...

Dubioza kolektiv & La Pegatina - "Hay libertad"

Dubioza je objavila video za pjesmu "Hay Libertad" koju su skupa sa španskim bendom La Pegatinu snimili čekajući voz na željezničkoj stanici Montcada-Ripollet, samo nekoliko dana nakon što je tuzlanski reper Frenkie objavio video spot za pjesmu "Gdje su moji".

Frenkie ft. Kontra – "Gdje god su moji"

Frenkie je nedavno predstavio single i videospot s novog albuma "Reexperience". Pjesma "Gdje god su moji" donosi starog energičnog Frenkija i Kontru u produkciji Billaina. Video sniman na željeznici oslikava posljednju godinu života ovog muzičara, koja je bila ispunjena putovanjima i nastupima, snimanjem filma "Soul Train" te radom na novom albumu.

Maya Sar – "Korake ti znam"

Kantautorica Maja Sarihodžić (Maya Sar) predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na 57. Eurosongu 2012. godine u Bakuu (Azerbejdžan) pjesmom "Korake ti znam", a za ekranizaciju ove muzičke numere reditelj Ahmed Imamović izabrao je zanimljive kadrove sa željeznice.

Bajaga i instruktori – "Ruski voz"

Bajaga i Instruktori u jesen 1988. godine izdaju ploču "Prodavnica tajni" po knjizi italijanskog pisca Dina Bucatija, na kojoj objavljuju nekoliko danas već kultnih hitova poput pjesme "Ruski voz". Bajaga je svojevremeno izjavio da je pjesma zaista napisana u vozu za Gomelj, uz votku, a producent ove numere dosta uspješno dozira sve elemente potrebne da bi se zvukom dočarala atmosfera voza.

Mladen Vojičić Tifa - "Ostaću s tobom"

U povodu obilježavanja 20 godina karijere, Mladen Vojičić Tifa je prije 15 godina izdao solistički album "Ostaću s tobom", a videospot za istoimenu pjesmu sniman je u blizini Jablaničkog jezera. Neki kadrovi snimani su i na željeznici, što ne čudi, s obzirom na to da je Mladen navodno dobio nadimak Tifa još kao dijete, jer je volio vozove, ali zbog problema s izgovorom glasa V izgovarao je "lokomotifa".

Kaliopi – "Lokomotiva"

Makedonska zvijezda Kaliopi odabrala je zanimljivu i pomalo nostalgičnu lokaciju na staroj željezničkoj stanici "Rajko Žinzifov", između Skoplja i Velesa, gdje je sniman spot za pjesmu "Lokomotiva". Priča ide ovako: Na izmišljenoj lokaciji Kaliopino, kao da je stalo vrijeme. Na stanici se okupljaju lokalni svirači, nekoliko slučajnih putnika, jedan ljubavni par… i Kaliopi sa svojim ogromnim koferom ljubavi. Čekaju voz, a on nikako da stigne.

Bijelo Dugme – "Šta ima novo"

Krajem 1988. godine izašao je posljednji album sarajevskog benda Bijelo dugme "Ćiribiribela" s pjesmama "Đurđevdan", "Evo zakleću se", "Napile se ulice", i "Šta ima novo". Početkom 1989. godine Bijelo dugme polazi na dvomjesečnu turneju, ali se zbog zdravstvenih problema pjevača Alena Islamovića turneja naglo prekida. Niko tada nije pomislio da će do sljedećeg koncerta najpopularnije grupe bivše Jugoslavije proći čak šesnaest godina.

Branimir Štulić – "Usne vrele višnje"

Ako je neko i imao sumnje u mogućnost prilagodbe engleskih tekstova na naš jezik, nakon drugog solo album Branimira Štulića "Balegari ne vjeruju sreći", to više nije bio slučaj. "Usne vrele višnje" bile su prepjev "Lilly Of The West", poznatoj u izvedbi Boba Dylana, koju je Štulić snimio sa Sevdah Shuttle Bandom s kojim se razilazi sredinom 1990. godine te dolazi u Sarajevo gdje snima ploču "Sevdah za Paulu Horvat", objavljenu tek 1995. godine.

Knockout – "Mir u tebi stanuje"

Prvi album benda Knock Out "Jednom kad sve ovo" postigao je veliki uspjeh osvojivši srca publike, ali i nagrade za najbolji rock bend, najbolji rock album i najbolji muški vokal na muzičkoj dodjeli nagrada "Davorin" 2002. godine. Naredne godine izdaju drugi album pod nazivom "Riječi" s novim pjevačem, ali bend ubrzo nakon toga prekida svoj rad..

Zdravko Čolić – "Stanica Podlugovi"

Zdravko Čolić otpjevao je pjesmu Stanica Podlugovi na svom albumu "Šta mi radiš" (1983.), a vjerovatno do tada mnogi nisu ni znali za Podlugove, malo mjesto u općini Ilijaš. Pjesmu je napisao sarajevski pjesnik Vlado Dijak, autor antologijske pjesme Bijelog dugmeta "Selma, ne naginji se kroz prozor".

Novi fosili - "Milena"

Vođi legendarnog zagrebačkog benda Rajku Dujmiću inspiracija za veliki hit "Milena" bila je djevojka iz makedonskog grada Negotino na Vardaru koju je jedne noći, početkom osamdesetih upoznao u Herceg Novom. Dujmić je svojevremeno izjavio da je do jutra sjedio s jednom "Milenom, mojom generacijom", i razgovarao: "Rekao sam joj: Milena, završit ćeš u pjesmi, a ona mi nije vjerovala, mislila je da to kažem svakoj".

Italijanska kompanija Generale Costruzioni Ferroviale (GCF) je evropski lider u sektoru izgradnje, modernizacije i sanacije željezničke infrastructure, pruga i čvorišta. U Bosni i Hercegovini GCF trenutno vrši radove na rekonstrukciji dionice željezničke pruge Sarajevo - Bradina i tunela Ivan koristeći tehnološki najsavremenije metode i mehanizaciju. Trenutno željezničkom prugom na dionici od Sarajeva prema Bradini najviše saobraća radni voz Matisa P811s kompanije GCF.