Muzika
0

Od pastira do operne zvijezde

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Costel Busuioc je u svojoj domovini Rumuniji bio pastir, danas je televizijska zvijezda u Španiji, piše u srijedu The Guardian, donoseći jednu donekle pozitivnu priču sa Zapada o životu imigranata iz novih istočnih članica Evropske unije.

Baršunasti glas i arije iz Travijate donijeli su mu pobjedu na TV izboru za najtalentiranijeg imigranta, ugovor za snimanje ploče sa Sonyjem i status heroja u Rumuniji - predsjednik Trian Basescu pozvao ga je telefonom da mu čestita na uspjehu.

Njegova priča, naravno, nije tipična, nastavlja Guardian - ogromna većina Rumuna koji dolaze u Španiju završava na loše plaćenim poslovima u građevinskoj industriji. Desetogodišnji građevinski bum u Španiji sada je, međutim, okončan i mnogi od njih su ostali bez zaposlenja.

S druge strane, Rumunija se suočava s ozbiljnim nedostatkom radne snage, pa su rumunski zvaničnici odlučili da na licu mjesta, u Španiji, pokušaju uvjeriti sunarodnjake koji su emigrirali da se vrate kući.

Malo je vjerovatno da će uspjeti privući Costela Busuioca, ali i mnoge druge Rumune koji se žale kako su plaće u njihovoj domovini i dalje isuviše male da bi bile privlačne, piše u Guardianu.