Muzika
44

Od 7 do 77: Divlje jagode u sarajevskom BKC-u privukli publiku svih generacija

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kultni bend Divlje jagode održao je večeras koncert u sarajevskom BKC-u u sklopu manifestacije Baščaršijske noći.

Divlje jagode su koncert u BKC-u počeli pjesmom "Motori" te najavili antologijski koncert sarajevskoj publici.

Članovi benda su u ne baš skroz ispunjenom BKC-u okupili publiku svih uzrasta, od 7 do 77.

Zajedno sa grupom je kao gost nastupio Anto Janković Toni, pjevač i član originalne prve postave grupe, sa kojom je snimio albume na kojima se nalaze hitovi kao što su "Krivo je more", "Jedina moja" itd.

Ulaz na koncert je bio slobodan, a u nastavku pogledajte djelić atmosfere s koncerta.

Divlje Jagode, čija karijera traje od davne 1978. godine, ostavile su trajni pečat u diskografiji, ali i urbanoj kulturi, zahvaljujući pjesmama u kojima uživaju mlađe generacije, ali i niz generacija prije njih.

Ponekad se čini da niti jedna zabava, niti jedna započeta ili raskinuta ljubav, nisu moguće bez pjesama kao što su "Jedina moja", "Krivo je more", "Ne želiš kraj", "Zauvijek tvoj", "Kako si topla i mila", "Zvijezda sjevera", "Marija"… Na istovjetan način, teško je zamisliti neko rock okupljanje, meeting, slušaonicu ili koncert, bez pjesama kao što su "Motori", "Divlje Jagode", "Auto stop", "Šejla", "Kap po kap", "Let na drugi svijet"…

Sa dvanaest studijskih albuma, stotine pjesama i na desetke klasičnih hitova Divlje Jagode danas nadilaze i granice i vrijeme, jer fanovi ih s jednakim uzbuđenjem prate i danas, kao što su to radili početkom osamdesetih.

Zele Lipovača je autorski i svirački stup, ali i lider, nezaobilazna konstanta Divljih Jagoda, čija se gitarska sola ne slušaju, nego pjevaju.

Kroz historiju Divljih Jagoda prošla je plejada odličnih muzičara i svi su na svoj način ostavili trag i pridonjeli različitošću zvuka Divljih Jagoda, s finalnim pečatom Zeleta Lipovače.

Samo letimični pogled na članove i goste Divljih Jagoda govori da su uz čuvenog gitaristu Zeleta Lipovaču u bendu svirali mahom vrsni muzičari s ogromnim renomeom. Prisjetimo se samo Mustafe Ismajlovskoga, Alena Islamovića, Mladena Vojičića, Don Aireya, Zlatana Stipišića, Žanila Tataja, Sanina Karića, Nikše Bratoša… itd.

Također, brojni članovi postava kroz historiju su akademski muzičari, a u Divljim Jagodama karijeru su započeli mnogi danas poznati i cijenjeni muzičari, a već poznati muzičari doživjeli su potpunu potvrdu talenta i umijeća.