Saša Lošić za Sarajevo-x.com
0

"Novom pločom iznenadit ćemo publiku"

Razgovarala: <a href="mailto:[email protected]">Nermina Voloder</a>
Sarajevska grupa Plavi orkestar, koja se nakon skoro deset godina pauze okupila na planinskoj ljepotici Bjelašnici, ovih dana radi na pripremi novog albuma. Legendarna grupa osnovana osamdesetih godina u Sarajevu do danas je zadržala svoju popularnost. Ekskluzivno za Sarajevo-x.com frontmen grupe Saša Lošić Loša priča o novom materijalu, razlozima ponovnog okupljanja i očekivanjima publike.

Plavi orkestar se na opće zadovoljstvo vaših fanova vraća na muzičku scenu. Čija je bila ideja o povratku, kako ste se odlučili na taj korak?

Pa i ja sam, nekako, iznenađen. Ne znam… Nismo nešto naročito planirali…Kod nas je to uvijek stvar momenta. Mi pravimo duge pauze između svojih pojavljivanja, ali kada imamo šta za reći, kad nam se svira, skupimo se za 10 minuta. Zaista nismo očekivali da ćemo ove zime ponovo postati članovi grupe Plavi orkestar, ali izgleda da niko od nas nije htio da propusti ovaj momenat.

Otkrijte nam neke detalje o materijalu za novi album. Šta vaša najvjernija publika može očekivati?

Gosti koji su u brvnari čuli nešto malo pjesama, kažu da zvučimo drugačije. Mislim da bend ima neki novi sound. Iako znam da naša publika od nas očekuje tek "nove pjesme Plavog orkestra", teško je nositi kaubojske čizme samo zato jer su ti se svidjele kad si imao dvadeset godina. Ali bez brige. Već je postalo pravilo da svakom novom pločom iznenadimo ljude, a onda se polako naviknu. Biće to novi "Orkestar". Bazičan i pun energije.

Kakva je atmosfera u studiju?

Ovde na Bjelašnici je "cool" atmosfera. Recimo, Zalepugin, Rijad (iz manadžmenta grupe) i ja svako jutro trčimo po pet, šest kilometara, onda Ćera ode po novine, popijemo kafu, a oko 11 se spustimo do hotela gdje nas čekaju novinari. Od 12 do 20 traju probe na kojima sviramo i selekcioniramo pjesme koje će se naći na našem novom albumu. Od nekih dvadesetak koje sam donio, ostaće ih na kraju jedanaest, jer nam je to, nekako, sretan broj.

Šta je sa filmom o Plavcima?

Film je, kako mi je Pjer juče rekao, u završnoj fazi. Ostaje još da se dosnimi igrani dio filma, razgovori sa nekim bivšim i sadašnjim regionalnim političarima kao i naš finalni razgovor. Do sada je snimljeno preko 400 sati materijala, a osim filma "REFRESH", koliko ja znam, namjerava napraviti i istoimenu seriju. U filmu pored nas, naših prijatelja i ljudi vezanih za karijeru grupe učestvuju i ličnosti iz kulturnog i javnog života bivše države. Pored brojnih drugih, u filmu su do sada učestvovali: Goran Bregović, Abdulah Sidran, Laibach, Severina, Magnifico, Arsen Dedić, skupina Irwin, Braco Dimitrijević, Rambo Amadeus, Bajaga, Vito Taufer, Branko Đuric Đuro, Miljenko Jergović, Nebojša Krstić i drugi.

Pojavile su se i nezvanične informacije da grupa planira održiti turneju u zemljama bivše Jugoslavije. Možete li nam potvrditi ove navode?

Da, tačno je, planiramo koncerte, ali za sada vam ne mogu ništa određenije reći. Prve zvanične datume koncerata ćemo objaviti najkasnije u aprilu i maju. Ova turneja nam je važna i za nju se želimo posebno pripremiti.

U kojem gradu je planiran prvi nastup?

Naša želja je da prvi koncert održimo ovog ljeta, ali još nismo odlučili u kojem će to gradu ili selu biti. Svi važniji producenti iz regiona su nas već kontaktirali, a gotovo svakodnevno dobijamo pozive iz svih dijelova nekadašnje zajedničke države. Ono što znam da nećemo imati puno koncerata i da ćemo nastojati da svaki bude poseban.

Napravili ste pauzu od skoro deset godina. Kakav je osjećaj ponovo se pripremati za nastupe?

Malo je bendova kao što je Plavi orkestar. Mi smo se poslije toliko godina uključili u pojačala i počeli svirati kao da smo se juče imali svirku. Nema tu puno toga za objašnjavati. Dobar je to bend. Volimo to što radimo. Ima smisla.

Šta su članovi benda radili u pauzi djelovanja benda?

Posljednjih deset godina sam komponovao muziku za filmove, pozorišne predstave, televiziju i radio. Ćere i Saša Zalepugin su se pronašli u poduzetništvu.