Muzika
0

"Novi primitivizam za početnike" - izložba kao uvod u koncert Zabranjenog pušenja

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Narednih deset dana u tuzlanskom KSC Mejdan publika će imati priliku da pogleda izložbu "Novi primitivizam za početnike", koja govori, kako kaže frontmen Zabranjenog pušenja Sejo Sexon, o radosti i veselju Sarajeva osamdesetih godina prošlog vijeka.

Ujedno izložba je uvod za koncert Zabranjenog pušenja u tuzlanskom Mejdanu, koji će se održati 27. decembra, a na kojem će biti upriličena promocija albuma "Radovi na cesti" i obilježene tri decenije sarajevskog benda.

"Nije loše imati ove dokumente iza sebe kao uvod u tuzlanski koncert Zabranjenog pušenja. Ovo je malo podsjećenja za generacije koje nisu zapamtile to vrijeme, koje nisu 'okusile' novi primitivizam. Najvredniji eksponat je portret doktora Džemidžića", kaže Sejo Sexon, koji je otvorio izložbu u KSC Mejdan.

Izložba "Novi primitivizam za početnike" premijerno je postavljena prošle godine u Beogradu, a u međuvremenu je niz gradova bivše Jugoslavije.

"Izložba je potrebna u današnje vrijeme, jer je primitivizam postao dio svjetskog poretka. Primitivizam se ne može zaustaviti niti se može promijeniti. Međutim, ovom izložbom se možemo poigrati i iz kandži primitivizma iščupati što više nedužnih duša", rekao je Sejo Sexon.