Muzika
0

Novi album Radioheada na vrhu svjetskih top lista

Sarajevo-x.com
Britanska rock grupa "Radiohead" u srijedu je osvanula na prvom mjestu američkih muzičkih lista, zahvaljujući i zvaničnom izlasku njihovog novog albuma na tržište, budući da je album "In Rainbows" prvobitno prodavan putem Interneta po cijeni koju su određivali sami obožavatelji.

Novi album legendarne grupe "Radiohead" pod nazivom "In Rainbows" našao se na prvom mjestu ovosedmične liste najprodavanijih albuma u SAD-u, ali i muzičkih lista u Velikoj Britanijji, Kanadi, Francuskoj, Japanu i Irskoj, saopćio je u srijedu glasnogovornik ove grupe.

Album je dobio odličnu ocjenu muzičkih kritičara, a prema podacima kompanije Nielsen SoundScan sedam dana nakon njegovog zvaničnog izlaska na američko tržište prodano je 122.000 primjeraka. Prodano je još dodatnih 10.000 primjeraka sedam dana ranije, jer pojedini maloprodajni trgovci nisu mogli dočekati 1. januar, datum zvaničnog izlaska albuma "In Rainbows" na tržište.

U oktobru su članovi grupe donijeli odluku da novi album bude dostupan najprije putem njihovog službenog web sajta, a da njihovi fanovi plate onoliko koliko smatraju da vrijedi ovaj album.

Posljednji album "Hail to the Thief" 2003. godine je debitirao na trećem mjestu pomenute liste, sa prodanih 300.000 primjeraka u prvih sedam dana od njegovog izlaska. Album "Kid A" iz 2000. godine također je bio proglašen najprodavanijim albumom, budući da je odmah na početku prodano 207.000 primjeraka.

Kako saznaje Reuters, prošlosedmična pobjednica Mary J. Blige i njen album "Growing Pains" ovoga puta pali su čak na treće mjesto ovosedmične liste najprodavanijih albuma u SAD-u, a na drugom mjestu ponovno se našao "As I Am", novi album Alicije Keys.