Muzika
0

Novi album grupe Emir & Frozen Camels

Klix.ba
Dvije godine od izlaska debi albuma 'San' Emir & Frozen Camels vraćaju se na scenu novim albumom 'Znam'.

Dok je prvi album grupe na neki način imao i zadatak etablirati novo ime i cijelokupni, za naše prostore neuobičajeni, projekt američko-bosansko-hrvatskog sastava, novim albumom bend nastavlja tvrdoglavo i nedvosmisleno gurati svoj program koji se jednostavno može sažeti u tri tačke: dobra muzika, dobre pjesme i kvalitetna produkcija.

Američka postava benda, pod nazivom 'Frozen Camels Project' koja je imala i domaću turneju, nastupajući od Hrvatske, preko BiH, pa do Slovenije i ovoga puta stoji iza snimaka na novom albumu.

Sve pjesme na drugom albumu 'Znam' snimljene su u Americi u DSH i Translucent Records studijima na Floridi. Ipak, vokali gostiju na albumu Elvisa J. Kurtovića, Ramba Amadeusa i El Bahatteeja snimljeni su u studijima u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, dok su remix za pjesmu 'Sarajevo, New York, Roma' napravili Adi Lukovac & Ornamenti u njihovom sarajevskom studiju.

Osim gore spomenutih gostiju, na albumu, dakle, svira ista Emirova 'dream team' ekipa iz Amerike koja je svirala i na albumu 'San'- Danny Shepard, Cliff Williams, Darrell Nutt i sam Emir. Dream Team pojačan je još jednom svjetskom muzičkom zvijezdom, koju će bolji poznavatelji muzike prepoznati po karakterističnom zvuku gitare u prvoj pjesmi i novom singlu 'Tvoj svijet'.

Uz spomenute goste sa domaćeg i nama susjednih teritorija, kao gost-vokal, na dvije pjesme pojavljuje se, već 4 godine najbolji muški blues vokal Floride, Danny Shepard, za kojega mnogi tvrde da je i vlasnik najboljeg 'bijelog blues' muškog vokala u Americi.

Sve pjesme napisao je Emir Bukovica, naravno, osim legendarne 'Brown Eyed Girl' Van Morrisona, na kojoj Emir potpisuje dio teksta i aranžman. U pjesmi 'Uhljup-Glamour papak' autorstvo nad tekstom, osim Emira, dijele i gosti na toj pjesmi: El Bahattee, Elvis J. Kurtović i Rambo Amadeus. Produkciju potpisuje Emir Bukovica, uz svesrdnu pomoć koproducenata Danny Sheparda i Darrella Nutta.

Album 'Znam' u svom većem dijelu donosi žestoke i brze pjesme, u kojima band ostaje dosljedan u pokušaju miksanja alternativnog rock'n'rolla Foo Fighters tipa i etno melodija, odsviranih mahom minimalistički kroz gitarske riffove ili kratke solo dionice. Album je odsviran potpuno uživo, čvrsto i precizno, i na njemu postoji nekoliko pjesama koje će biti izuzetno radiofonične, ali i dalje žestoke i čvrste.

Taj glazbeni mix svjetova iz kojih Emir dolazi, najjasnije se na albumu ipak vidi u dvije laganije pjesme, 'Ti i Ja /Sevdah blues/' i 'Alhambra', u kojima postaje jasno zašto se muzika grupe E&FC smatra puno više alternativnom u USA, nego u nas. Posve egzotični mix Emirovih etno dionica na gitari, u pjesmi 'Ti i ja /Sevdah blues/', s blueserskim tonovima gitare Dannyja Sheparda, daju posve jasnu sliku težnji spajanja dvije škole, dvaju različitih muzičkih svjetova.

Album donosi i bonus, remix pjesme 'Sarajevo, New York, Roma', koji su napravili odlični Adi Lukovac & Ornamenti, a čiji se video spot već zavrtio na kanadskoj verziji američkog MTV-ja, glazbenoj MUCH TV.

Ako je suditi po reakcijama na najavni single, obradu pjesme 'Brown Eyed Girl', koji se popeo na vrhove mnogih radio i TV lista, za očekivati je da će album 'Znam' biti pravo osvježenje na dosta suhoparnoj rock diskografskoj sceni BiH, Hrvatske i susjednih država .

Na koncu spomenimo još da uz Emira, domaću varijantu benda čine Ivan Vranješ - lead gitara; Jure Baljak – bubnjevi; Damir Vranešević - bass gitara i Regi Okanović - ritam gitara.

www.emir-frozencamels.com