Muzika
0

Novi album grupe Atentat "Prerano za otrov, prekasno za lijek"

Sarajevo-x.com
Nakon dva albuma, grupa Atentat predstavlja se u novom svjetlu. Na novom CD-u "Prerano za otrov, prekasno za lijek" sa 12 pjesama, prepoznaju se odlična autorska ruka, smirenost i muzički ukus.

Već uvodnom pjesmom ”Gradovi ostaju isti” nude se zaštitni znakovi grupe: nadahnuti tekstovi sa stavom, tečni refreni, produhovljena muzika obogaćena akustičnim instrumentima i zvukom orgulja koje je odsvirao Sinan Alimanović.

Naslovna pjesma, što je ujedno i najavni singl, u kojoj gostuje Zvonimir Đukić (Van Gogh), zavodljiva, poletna i tekstualno gorka pjesma, svjedoči da sve ljubavne pjesme pjesme još nisu napisane. Pjevač Aleksandar Vuca pažljivo kroji melodije prema svom glasu, te uz prijatnu boju, pjeva s lakoćom i ubjedljivo.

Upotreba zapostavljenih instrumenata, kao što su violončelo i flauta, na pravi način podsjećaju na rane sedamdesete godine. U pjesmi ”Ne daj da me ubiju” osjeti se lagani utjecaj Darka Rundeka, skrivena opasnost, unutrašnja dinamika ljubavne veze i nonšalantnost avanturiste podvučene su adekvatnom muzikom u kojoj dominiraju klavijature i orgulje. CD završava novim verzijma pjesama ”Djeca sa cesta Evrope”, ”S tobom” i ”7:50”, objavljenih na ranijem izdanju.