Muzika
0

Nove Radioheadove pjesme procurile na radio i Internet

Klix.ba
Australijski radio je prošle sedmice pustio ilegalne snimke pjesama sa novog albuma grupe <b><a href="http://www.radiohead.com" target="_blank">Radiohead</a></b> koji nosi naziv <i>Hail To The Thief</i>.

Radio stanica Triple J je svoje slušaoce prošle sedmice počastila sa tri pjesme ilegalno downloadovane s neta, koje su trebale biti puštene u prodaju u sastavu albuma koji izlazi 9. juna. "Nisam htio prekršiti autorsko pravo, ali sam htio pustiti neke od pjesama. Nazvao sam diskografsku kuću EMI i objasnio im da sam to jednostavno morao uraditi.", izjavio je Arnold Frolows, muzički direktor Triple J-a. "To je bio čaroban muzički momenat."

Frolows kaže da diskografska kuća EMI Australia nije svjesna da se izvjestan broj pjesama ilegalno nalazi na webu uprkos velikim sigurnosnim mjerama oko albuma. On kaže da je EMI Australia zamolila da ne pusti nijednu od pjesama i radio stanica se složila s tim, ne očekujući nikakav poziv na sud.

Ovo ilegalno širenje pjesama po Internetu je, razumljivo, razljutilo članove benda, međutim, ne zato što su protiv p2p programa, nego zato što se ispostavilo da to, zapravo, nisu pjesme sa dovršenog albuma, nego zbirka 'ukranih snimaka urađenih ranije'. "Da, veoma smo ljuti.", kaže Jonny Greenwood, član benda. "Te pjesme su dobro snimljene, međutim mi smo još radili na njima dok nismo bili potpuno zadovoljni. Nismo ih pustili u februaru – a pjesme koje su puštene na australijskoj radio stanici su od februara. Naravno da će ih ljudi downloadati, neće moći odoljeti iskušenju. Ali, da, ljuti smo. Pa to je ukradeno od nas!"