Eurosong 2009
0

Norveškoj pobjeda, BiH 9. mjesto na Eurosongu

Sarajevo-x.com
Večeras je u Moskvi održana finalna večer 54. Eurosonga. Izvođači iz 25 zemalja, koje su se našle u finalu što direktno što kroz polufinala, borili su se za prestižnu titulu najbolje pjesme Evrope. Tu titulu večeras je ponio Norvežanin Alexander Rybak sa pjesmom "Fairytale".

Norveška, koja je i prije finala smatrana jednom od glavnih favorita, sa osvojenih 387 bodova zabilježila je uvjerljivu pobjedu na 54. Eurosongu. Pjesma "Fairytale" u izvedbi 23-godišnjeg Alexandera Rybaka nova je najbolja pjesma Evrope. Na drugom mjestu završio je Island, a treći je Azerbejdžan.

Večerašnji show otvorio je Rus Dima Bilan, koji je zahvaljujući svojoj pjesmi "Believe" i prošlogodišnjoj pobjedi u Beogradu, prvi put doveo takmičenje za najbolju pjesmu Evrope u Rusiju.

Voditeljski par činili su pjevačica Alsu i televizijski voditelj i zabavljač Ivan Urgant, koji su u jednom trenutku uspostaviti i vezu s Međunarodnom svemirskom stanicom, čime je počelo glasanje.

BiH je predstavljala grupa Regina sa pjesmom "Bistra voda" koji su nastupili 12. po redu. BiH je osvojiila 9. mjesto sa 106 bodova, a bodove su nam dodijelili: Njemačka 2, Švedska 5, Island 2, Makedonija 12, Finska 6, Švicarska 4, Bugarska 4, Crna Gora 10, Slovačka 8, Turska 8, Srbija 12, Hrvatska 12, Slovenija 10 i Azerbejdžan 2.

Rezultate glasanja Bosne i Hercegovine, saopćio je naš prošlogodišnji predstavnik na Eurosongu Elvir Laković Laka. Slika Sarajeva, javnog praćenja prijenosa ispred BBI Centra, je u živom linku emitovana prema domaćinu Moskvi i cijelom svijetu, milionskom auditoriju koji prati ovu veliku muzičku manifestaciju.

Nakon dvanaest godina, o pobjedniku Eurosonga ponovo je odlučivao stručni žiri, zajedno sa gledateljima koji su glasali putem televotinga.