Muzika
100

Noć dobrog hip hopa u Sarajevu: Kiša metaka i Prti Bee Gee uz domaću podršku

Klix.ba
U petak, 4. decembra u sarajevskoj Slogi će biti održan koncert za sve ljubitelje dobrog hip hopa, događaj koji će na jednom mjestu okupiti hip hop izvođače iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Događaj nosi naziv "Masters of Ceremony", a održava se svake godine u decembru. Nakon prošlogodišnjeg koncerta Onyx kolektiva, ove godine je tu najbolja regionalna ekipa iz Bosne, Hrvatske i Srbije, na čelu sa splitskom skupinom Kiša metaka, te beogradskom grupom Prti Bee Gee.

"I iako je ova hip hop kombinacija u regionu dosta zastupljenija, ovo je prvi put da u Sarajevu organizujemo ovakav paket bendova, a zasad ide odlično", kažu za Klix.ba organizatori iz agencije Comrade Booking.

Kolegama iz Beograda i Splita na sceni će se pridružiti lokalni hip hop izvođači: Kontra, Nake, Shtela Capital City Crew, Reha, te DJ Merakoon i DJ Smaeel.

Kiša metaka je gangsta rap grupa iz Splita, čiji članovi već deset godina rade zajedno u raznim formacijama, a slušatelji su ih upoznali kao solo izvođače i goste na albumima "Dječaka". Kao samostalan entitet, publici su se predstavili debitantskim nezavisnim albumom 2013. godine, nakon čega kreću na koncertna putovanja po Hrvatskoj i regiji. Bend je nastao kao ideja Papija Batine, a danas aktivnu Kišu metaka čine Krešo Bengalka, Vojko V, Oreb, VRH i Batman3000.

"Kiša metaka nema kompromisa niti cenzure, a tamo gdje dođu, dostave ubojite tekstove, masne beatove i neograničenu zajebanciju. To je bend za koji se traži karta više, i to s razlogom", kažu članovi benda kojima će ovo biti prvi koncert u Sarajevu.

Prti Bee Gee je hip-hop grupa iz Beograda koju su 2000. godine osnovali Moskri (koji je bio najstariji i smatrali su ga vođom i idejnim tvorcem), Eufrat (Nikola Jarnević) i Mikri Maus (Nikola Jelić) 2000. godine.

Do prvog pojavljivanja u javnosti i na radiju SKC došlo je zahvaljujući podršci grupe Beogradski sindikat, a grupa je vrlo brzo postala popularna među predstavnicima starije hip-hop generacije i u underground rap krugovima i širom regiona zbog eksplicitnih tekstova uz često pominjanje nasilja, oružja i droge, što ih je svrstalo srbijansku varijantu gangsta rapa.

Veliki udarac za grupu bila je smrt Moskrija (25. august 2005), nakon čega su Mikri Maus i Eufrat nastavili da rade i 2006. godine snimili su album "Moskri" koji je posvećen njihovom preminulom članu. Treći album, pod nazivom "Tačno u pre podne!!!" snimaju 2007. godine, a četvrti album, pod nazivom "Bez šečera" , izdat je u oktobru 2011. godine.

Karte možete nabaviti po cijeni od 10 KM u prostorijama kluba Cinemas Sloga. VIP karte koštaju 25 KM, a paket 4 +1 = 100 KM.