Muzika
0

Negodovanje izazvano izborom francuske pjesme na Eurosongu

Sarajevo-x.com
Francuski član parlamenta Jacques Myrad je izjavio da je bijesan što je pjesma koja će predstavljati Francusku na predstojećem Eurosongu na engleskom jeziku.

Jacques Myard, član stranke UMP, traži od francuske TV mreže da ponovo razmotri odluku o pjesmi učesnici Eurosonga.

Pjesmu Sebastiana Telliera, “Divine” čine kombinovano stihova na engleskom i na francuskom jeziku sa elektronskom muzikom u pozadini.

Francuska ministrica kulture, s druge strane, odobrava Tellierovu pjesmu i mišljenja je da bi država u potpunosti trebala odobriti pravo na izvođenje.

Ukupno 43 zemlje učestvuju na takmičenju koje prati stotine hiljada gledalaca širom Evrope.

“Sebastien Tellier je veoma talentovan i posjeduje pravu međunarodnu dimenziju”, izjavila je Christine Albanel za Agence France Presse.

Uz to je ministrica dodala da je i njoj žao što pjesma nije na francuskom jeziku. Jacques Myard je za BBC izjavio da je odluka da pjesma na engleskom predstavlja Francusku čisti promašaj.

“Francuski jezik je sredstvo ogromne industrije u smislu kulturnog utjecaja i ako se mi Francuzi odreknemo jezika, šta će ostali reći za nas”, oštro se izjasnio Myard.

Član parlamenta, koji i sam tečno govori engleski jezik, je izjavio da nije prikladno da ne evropskom takmičenju Francuska “oponaša tuđu kulturu”, prenosi BBC.