Lennon tri dana pred atentat
0

"Ne želim biti mrtav heroj"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Tri dana prije nego što ga je ubio Mark David Chapman, John Lennon se u intervjuu za časopis "Rolling Stone" žalio na svoje kritičare, rekavši da bi samo bili zainteresirani za "mrtve heroje". Ipak, optimistično je govorio o svojoj porodici i budućnosti, ističući kako ima dovoljno vremena da ostvari neke od svojih životnih ciljeva.

Lennonov posljednji intervju objavit će časopis "Rolling Stone" u petak, u povodu 30. godišnjice od smrti megapopularnog muzičara. Dok su kratki odlomci intervjua koji je s Lennonom radio Jonatan Cott objavljeni u izdanju "Rolling Stonea" iz 1980. godine odmah nakon Lennonove smrti, ovo će biti prvi put da intervju bude objavljen u cijelosti.

"Njegove su riječi potpuno vesele, optimistične i neustrašive. On nije bio od onih koji se prenemažu dok govore", rekao je Cott u intervjuu u utorak.

Lennon je izrekao neke teške riječi o kritičarima koji su bili vječno razočarani njegovim putem, kako u muzici, tako i u životu, a nakon što je napustio legendarne "Beatlese".

Poštivanje idola

"Te kritike sa iluzijama koje stvaraju o umjetnicima, to je kao poštivanje idola. Kritičari samo vole ljude koji su njima po volji. Žele mrtve heroje poput Sida Viciousa i Jamesa Deana. A ja nisam zainteresiran da budem mrtav heroj", kazao je Lennon tri dana prije nego što će biti ubijen.

On je također predvidio da bi i Bruce Springsteen, tada hvaljen kao velika rock nada, mogao podnositi iste kritike.

"Neka Bog bude na pomoći Bruceu Springsteenu, kad oni odluče da on više nije Bog. Okrenut će mu leđa, a nadam se da će se iznijeti s tim".

Govorio je Lennon i o vedrijim temama, kako pokušava biti dobar otac svom najmlađem sinu Seanu, učeći o tome kako se odnositi prema djetetu, a istakao je i svoju snažnu povezanost sa suprugom Yoko Ono.

"Ja sam odabrao da sarađujem sa samo dvije osobe. To su Paul McCartney i Yoko Ono. To uopće nije loš izbor", kazao je Lennon te nastavio o svojim dotadašnjim postignućima, navodeći kako je ostao opredijeljen svome cilju, a to su mir i ljubav na Zemlji.

"Nikad se nisam smatrao božanstvom, govorio o čistoći svoje duše niti sam mislio da imam odgovore vezane za život. Ja sam samo iznosio pjesme i odgovarao na pitanja onoliko iskreno koliko sam mogao. Ali, još uvijek vjerujem u mir, ljubav i razumijevanje".

Cott je razgovarao s Lennonom u njegovom stanu i studiju. Intervju je prvobitno bio planiran za naslovnicu kako bi najavio nadolazeći album Lennona i Yoko Ono, "Double Fantasy". No, u žurbi da se akcent stavi na određene dijelove nakon njegove smrti, objavljeni su samo određeni odlomci. Cott je kazao kako se nikada nije vratio na tri sata snimljenog razgovora na traci, sve do prije nekoliko mjeseci kada je čistio svoj ormar.

Nadahnuti novinar

"Bilo je to neopisivo iskustvo vratiti se na taj način tom razgovoru nakon 30 godina. Sve se desilo iznenada, njegov glas je potpuno živ... bio sam tako nadahnut da sam osjetio kako moram prekucati čitav razgovor", kaže Cott.

Lennonova supruga Yoko Ono je u utorak u večeri posvećenoj Lennonu u povodu godišnjice smrti pozvala prisutne da joj se pridruže u sjećanju na Johna s dubokom ljubavlju i poštovanjem.

"U svom kratkom životu od 40 godina dao je toliko puno svijetu. Svijet je bio sretan što ga je imao. Mi još uvijek toliko puno učimo od njega i danas. Johne, volimo te", rekla je ona.